Průlom v objevování vesmíru. Na Zemi přistála schránka se vzorky z nebezpečného asteroidu

Schránka se vzorky hornin z planetky Bennu úspěšně přistála v USA

Schránka se vzorky z planetky Bennu úspěšně přistála v poušti v USA

Schránka se vzorky prachu a hornin, které americká sonda OSIRIS-REx nabrala v roce 2020 na planetce Bennu, v neděli po sedmileté misi úspěšně přistála na Zemi, ukázal přímý přenos amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Je to poprvé, co se Spojeným státům podařilo na cizí planetce sesbírat materiál a dopravit ho zpět na Zemi ke zkoumání.

Schránku se vzorky vypustila sonda OSIRIS-REx z oběžné dráhy. V 8:52 místního času (16:52 SELČ), tři minuty před původně plánovaným přistáním, dosedla do vytyčené oblasti v poušti amerického státu Utah.

ČTĚTE TAKÉ: Indie dobývá vesmír. Po přistání na Měsíci vyslala první sondu k pozorování Slunce

Vzorky budou v pondělí převezeny do nové laboratoře v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu. V tomto komplexu jsou již umístěny stovky kilogramů měsíčních hornin, které před více než půlstoletím nasbírali astronauti z programu Apollo, napsala agentura AP.

Mise NASA umožní vědcům zjistit, z jakých látek se planetka Bennu skládá, je ale i pohledem do hluboké minulosti z počátků Sluneční soustavy, který se zachoval ve vesmírném vakuu.

Na rozdíl od jiných asteroidů, mnohdy tvořených shlukem vesmírných kamenů, které u sebe drží gravitace, vypadá Bennu mnohem komplexněji a mohl by být tím pádem i větší hrozbou pro Zemi. Během střetu, ke kterému by s pravděpodobností 1 ku 2 700 mělo dojít 24. září 2182, tak nemusí v atmosféře shořet dostatečná masa asteroidu, což by mohlo mít nedozírné následky na naši atmosféru, klima a přirozeně i život jako takový, stojí na webu Prima Zoom.

Sonda OSIRIS-REx odstartovala z mysu Canaveral na Floridě v roce 2016. Před třemi lety pak předvedla několikahodinový velkolepý manévr, při kterém sestoupila z oběžné dráhy planetky Bennu a pomocí robotické paže sesbírala z povrchu planety výzkumný materiál.

Sonda se mezitím vydala na novou misi k planetce Apophis, která podle propočtů proletí okolo Země v roce 2029 ve vzdálenosti 32 tisíc kilometrů. Tato mise ponese název OSIRIS-APEX.

Tagy: