Průměrná mzda dosáhla 41 265 korun. Po odečtení vlivu inflace reálně klesla o 6,7 procenta

Růst důchodů zpomalí, slibuje vláda.

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí vzrostla

Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 procenta na 41 265 korun. Reálně se při započtení inflace výdělky zaměstnanců naopak o 6,7 procenta snížily. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku činil růst průměrné mzdy po očištění od sezonních vlivů 2,2 procenta.

Reálný mzdový růst se odvíjí od růstu spotřebitelských cen. V letošním prvním kvartále dosáhl 16,4 procenta, což byla druhá nejvyšší hodnota v tomto století.

ČTĚTE TAKÉ: Trh s nemovitostmi čeká změna, ceny se zřejmě upraví, říká odborník na reality

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl v úvodním kvartále proti stejnému období předchozího roku o 8,9 procenta na 34 741 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 18 601 a 65 512 korunami.

Nad inflací vítězí jen energetika

Vývoj mezd byl velmi různorodý podle odvětví. Pouze v energetice mzdový růst překonal hodnotu inflace, když platy v tomto odvětví vzrostly v průměru o 23,1 procenta na 79 221 korun. „Tento vývoj souvisel s výplatou nadstandardně vysokých mimořádných odměn,“ uvádí ČSÚ v aktuální analýze trhu práce.

V ostatních odvětvích mzdy reálně klesaly. Největší meziroční pokles statistici zaznamenali ve vzdělávání, kde se kupní síla snížila o 10,7 procenta. Přesně o desetinu reálně klesla průměrná mzda v peněžnictví a pojišťovnictví.

Objem mezd se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 9,8 procenta. Počet zaměstnanců vzrostl ve stejném období o 1,1 procenta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopeček až za 95 korun. Ceny zmrzliny v Chorvatsku vystřelily, podraží i u nás

Tagy: