Trh s nemovitostmi čeká změna, ceny se zřejmě upraví, říká odborník na reality

Pořízení nemovitosti je proces náročnější než kdy dřív

Rozhovor s Jakubem Adamem, advokátem a partnerem společnosti Taylor Wessing

Covidová pandemie, válka na Ukrajině, světová ekonomická krize. To jsou zásadní události posledních měsíců, které výrazně ovlivňují ekonomiku všech zemí světa. A týkají se i trhu s realitami. Co konkrétně dění ve světě znamená pro obchodování s nemovitostmi v Česku a proč je vhodné vzít si na pomoc při jejich pořizování advokáta? To jsou otázky, na které přináší odpověď advokát a partner společnosti Taylor Wessing ČR Jakub Adam.

Inflace, růst úrokových sazeb, hůře dostupné hypotéky a vyšší ceny nemovitostí. To jsou pro řadu Čechů v současnosti hlavní překážky na cestě k pořízení nemovitostí. Ti, kteří se pro akvizici přece jen rozhodnou, by měli využít pomoci odborníků. „Myslím, že role advokátů, a poradců obecně, je v dnešní době zcela zásadní. Klienti od nás očekávají prvotřídní znalost právní úpravy i toho, co je na trhu v danou chvíli považováno za obvyklé. V dnešní komplikované době k tomu ale přistupuje i řada dalších elementů, zejména schopnost se s protistranou a s jejími poradci dohodnout, když se při transakci vyskytnou potíže,“ říká partner společnosti Taylor Wessing Jakub Adam.

Je šance, že by se podmínky k získání nemovitostí v budoucnu staly opět příznivějšími? Podle Jakuba Adama by se to mohlo ukázat v následujících měsících. „Hovoří se o tom, že ceny nemovitostí jsou do jisté míry nadsazené. Tato krize, podobně jako řada dalších, stabilitu nemovitostního prostředí prověří,“ říká Jakub Adam a dodává:

„Ve druhé půli letošního roku zřejmě zaznamenáme praktický dopad krize, snad i v podobě většího objemu transakcí za revidované ceny. Ale předjímat to v tuto chvíli je velice obtížné.“

I přes ne právě příznivou situaci na trhu s nemovitostmi se společnosti Taylor Wessing podařil velký úspěch. Pomáhala dokončit transakci v objemu 250 milionů EUR. „Transakce zahrnovala prodej portfolia samoobsluh Penny Market a Billa a retailových parků. Naše práce zahrnovala přípravnou činnost včetně posuzování nabídek jednotlivých zájemců, asistenci při právní, technické a ekonomické prověrce portfolia prováděnou zájemci, a zejména práci na přípravě a dojednání transakční dokumentace,“ vysvětluje Jakub Adam a očekává, že se uzavřený obchod zařadí mezi největší realitní transakce letošního roku.

Tagy:
nemovitost Česko Komerční sdělení realitní trh realitní kancelář Penny Market ruská invaze na Ukrajinu skutečnost Taylor Wessing