První automobilka bude instalovat navigaci Waze přímo do palubního systému. Co to přinese?

Automobilka Renault se dohodla na implantaci navigační aplikace Waze přímo do multimediálního systému svých nejnovějších modelů. Pro zobrazení široce používaného typu navigace tak už nebude zapotřebí propojení s mobilním telefonem, které nemusí být vždy spolehlivé.

Využívání systému Waze přímo na displejích automobilů samozřejmě není díky takzvanému zrcadlení (prostřednictvím aplikace Android Auto nebo technologie Apple Carplay) žádnou novinkou, až dosud jste však k tomu potřebovali mobilní telefon spárovaný s multimediálním rozhraním. Podle Renaultu jde ale o nespolehlivou komplikaci, a proto se rozhodl nabídnout Waze integrovaný přímo do infotainmentu OpenR Link, který již běží na platformě Android Automotive od Googlu.

Zatím jen v Evropě

Zákazníci si snadno stáhnou a nainstalují aplikaci Waze pro OpenR Link buď přímo z Google Play, nebo prostřednictvím mobilní aplikace My Renault. Následně si mohou zdarma vytvořit účet Waze či použít již existující a využívat všech výhod. Renault předpokládá, že majitelé jeho vozů novinku ocení. Vždyť jen ve Francii používá Waze 20 milionů řidičů. Nadšena je i samotná firma, jelikož integrace do automobilové platformy jí přinese nové uživatele.

Původně izraelský navigační systém spadá od roku 2013 pod Google, a je proto zřejmé, kde bere mapové podklady i další informace. Jeho výhodou je pak fakt, že tvorbu dat a informací od základů vytváří také uživatelská komunita sdružená kolem této značky.

Kvalita navigování kvůli tomu do značné míry závisí také na počtu uživatelů a jejich zapojení do procesu sdílení stavu či situace na konkrétních místech, ale například data o hustotě provozu jsou sbírána automaticky, a navíc jsou konfrontována se zprávami řidičů aktivně hlásících komplikace v dopravě.

Služba bude zatím k dispozici pouze v nejnovějších modelech Renaultu Mégane E-Tech a Austral, časem by však měl Waze fungovat autonomně (bez mobilního telefonu) i u jiných modelů značky. Služba je zatím k dispozici jen v Evropě.

Tagy: