Sledujte ZÁZNAM: První jednání pětikoalice o vládě. Na čem se dohodla Spolu s PirSTAN?

Lídři opozice ve Sněmovně

Spolu a PirSTAN k dalším krokům

Koalice Spolu a Piráti se STAN se poprvé sešly na schůzce o společném programu pro případnou budoucí vládu. Pět stran by se také mohlo dohodnout na obsazení vedení Sněmovny. Řešit personální obsazení ministerstev je však podle nich zatím předčasné. Tisková konference je hlášená na 14:00 a na webu CNN Prima NEWS ji budete moci sledovat živě.

Spolu a Piráti se STAN se sešli už v sobotu po oznámení výsledků voleb. Na schůzce však jen podepsali společné memorandum o tom, že nebudou s nikým jiným o vládě vyjednávat a že adeptem na premiéra je Petr Fiala (ODS).

Středeční jednání je tak první, které by mohlo přinést konkrétní výsledky. Pětikoalice se chce bavit především o ustavující schůzi Sněmovny a o programu pro budoucí vládu. „Všude to trvá v řádu týdnů, když to jde dobře, a v řádu měsíců, když to jde o něco hůře. Kdyby se povedlo do konce roku nebo ledna mít vládu s důvěrou, tak bych to považoval za skvělý výsledek,“ řekl v úterý šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Čím dříve budeme mít vládu s důvěrou, tím lépe. Poslali jsme vzkaz panu prezidentovi, že tady existuje parlamentní většina. Zhruba od středy se budeme bavit o obsazení Sněmovny, v druhém řádu o programu a až posléze o personálním rozložení vlády,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda STAN Vít Rakušan.

Dvě koalice mají ve Sněmovně většinu 108 hlasů. I kdyby prezident pověřil sestavením vlády šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, koalice deklarují, že s ním o případném kabinetu vůbec jednat nebudou.

Babiš v deníku Právo řekl, že si ještě rozmyslí, jestli by pověření od prezidenta přijal. „Pokud bych pověření dostal, tak si rozmyslím, jestli ho přijmout, nebo ne. Hnutí ANO zatím rozhodlo o vyjednávacím týmu o složení Sněmovny, to je základ,“ uvedl premiér.

Tagy: