Kolaja eurokomisařem? Nedostal se do europarlamentu, teď ho Piráti navrhují do funkce

Pirátští europoslanci Markéta Gregorová (zcela vlevo) a Marcel Kolaja (druhý zleva) mají plán na získání stabilních dodávek munice pro Ukrajinu.

Kdo bude českým eurokomisařem?

Piráti vládě navrhnou dosavadního europoslance Marcela Kolaju, uvedla v úterý první místopředsedkyně strany a poslankyně Klára Kocmanová. Ve stejný den vicepremiér a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan sdělil, že o nominaci na tuto funkci bude širší vedení jeho hnutí hlasovat do dvou týdnů a následně ji předloží na nejbližším zasedání kabinetu. Dosud se v této souvislosti nejčastěji spekulovalo o nově zvolené europoslankyni Starostů Danuši Nerudové a ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN).

O nominaci eurokomisaře se už před volbami do Evropského parlamentu (EP) přeli Starostové s Piráty. O navrhující straně vznikla jen neformální dohoda při vyjednávání o vládě s hnutím Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Hnutí STAN trvá na tom, že má s nominací přijít samo, podle Pirátů náleží celé koalici Pirátů se STAN tak, jak kandidovala v posledních sněmovních volbách. Rozhodující slovo bude mít vláda.

ČTĚTE TAKÉ: Výsledek Spolu není špatný, Jurečka dělal maximum, míní Zdechovský. STAN nám „přihrál“ pár procent

Starostům ani Pirátům se ve víkendových volbách do EP nedařilo tak, jak očekávali. Piráti se ziskem 6,2 procenta hlasů přišli o dva z dosavadních tří europoslanců. Starostové sice svůj počet zástupců v EP díky 8,7 procenta hlasů zdvojnásobili na dva, nicméně Rakušan o víkendu uvedl, že nejde o úspěch. Doufal totiž ve dvouciferný výsledek a tři mandáty.

„Celostátní výbor bude o nominaci hlasovat nejpozději do dvou týdnů. Po hlasování celostátního výboru předložíme nominaci na nejbližším zasedání vlády. Jednání na úrovni EU probíhají paralelně,“ sdělil v úterý Rakušan. Minulý týden uvedl, že Starostům by se líbilo získat portfolio, které se zabývá regionálním rozvojem. „Myslím, že by nám bylo vlastní, a myslím, že naše celé hnutí by do toho bylo schopné vnést kompetence,“ dodal.

Piráti navrhnou Kolaju

V nynější komisi Ursuly von der Leyenové Česko zastupuje Věra Jourová, je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Piráti už na začátku listopadu zvolili jako svého kandidáta na eurokomisaře lídra své evropské kandidátky Kolaju, který však neuhájil svůj mandát v EP. Předseda Pirátů Ivan Bartoš o víkendu při hodnocení voleb zopakoval, že pro získání lepšího portfolia by mělo své výhody, kdyby uchazeči byli dva.

„Za nás je klíčové dělat to, co je výhodné pro naše občany i pro celou ČR. A tím je rozhodně vyjednání silného ekonomického portfolia, jako je vnitřní trh, hospodářská soutěž nebo digitální Evropa,“ napsala v úterý Kocmanová. Navržení dvou kandidátů, jednoho za STAN a jednoho za Piráty, šance na silné portfolio zvýší, doplnila. „Naším kandidátem, kterého vládě předložíme, je Marcel Kolaja,“ uvedla. Kolaja podle ní svou prací dlouhodobě dokazuje, že je v ekonomické oblasti expertem, na silné ekonomické portfolio má potřebné kvality.

Platí, že navrhnout jméno na eurokomisaře má koalice Pirátů a STAN, respektive Starostové, sdělil v úterý premiér Petr Fiala (ODS). „Nyní je předčasné spekulovat o jménech, počkejme, koho hnutí STAN navrhne. O jménu bude následně rozhodovat vláda. Platí, že to musí být silná osobnost, která bude mít šanci získat silné portfolio, dodal.

Funkce europoslance a člena Evropské komise nejsou podle předpisů slučitelné. Pokud by Nerudová zamířila do komise, nahradil by ji v EP právník Andrej Poleščuk, který se díky preferenčním hlasům posunul na kandidátce STAN o pět míst vzhůru na třetí pozici.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koketování se svastikou je nepřijatelné, kritizoval Vondra. Nafackoval bych si, hájil se Turek

Tagy: