Historický moment. První amatérský astronaut vystoupil do volného vesmíru, sledujte záběry

Americký miliardář Jared Isaacman dnes jako první neprofesionální astronaut v historii vystoupil do volného vesmíru.

Mise Polaris Dawn

Americký miliardář Jared Isaacman ve čtvrtek jako první neprofesionální astronaut v historii vystoupil do volného vesmíru. Kosmická loď Crew Dragon od společnosti SpaceX v tu chvíli letěla rychlostí přes 25 tisíc kilometrů za hodinu ve výšce asi 730 kilometrů nad Zemí. Krátce po něm ho v prostoru mimo loď vystřídala specialistka SpaceX Sarah Gillisová, načež se oba astronauti bezpečně vrátili do lodi.

Riskantní operace, kterou SpaceX přenáší živě včetně záběrů z modulu, oficiálně začala přípravou skafandrů čtyř členů posádky ve 12:12 SELČ. Poklop vesmírné lodi se za bouřlivého potlesku z řídícího střediska na Zemi poprvé otevřel zhruba o 38 minut později.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozba z hlubokého vesmíru. Čeká nás srážka s blízkou galaxií, my se toho ale nedožijeme

Jednačtyřicetiletý Isaacman následně prolezl úzkým otvorem lodi, ke které ho poutalo 3,5 metru dlouhé lano. Loď ale plně neopustil. Zatímco prováděl řadu jednoduchých testů mobility, přidržoval se jí alespoň jednou rukou nebo nohou. Usnadnila mu to speciální konstrukce připomínající zábradlí, pojmenovaná Skywalker. Po několika minutách ho vystřídala 30letá technička Gillisová.

„Doma nás čeká ještě hodně práce, ale odsud Země rozhodně vypadá jako dokonalý svět,“ řekl Isaacman, zatímco se jeho loď neuvěřitelnou rychlostí řítila nad naší planetou.

Výstupy do volného prostoru podle plánu trvaly jen asi 30 minut, ale procedury k jeho přípravě a bezpečnému dokončení zabraly přibližně dvě hodiny. Cílem bylo mimo jiné otestovat nové skafandry SpaceX a práci se speciálně upraveným modulem.

Crew Dragon nemá přetlakovou komoru, historickému výstupu proto předcházelo odtlakování celé kabiny. Vesmírné vzduchoprázdno proto zažili všichni čtyři členové posádky. Na palubě jsou kromě Gillisové a Isaacmana ještě Scott Poteet, pilot s dvacetiletou zkušeností z amerického letectva, a Anna Menonová, specialistka SpaceX.

Mise Polaris Dawn po odkladech kvůli špatnému počasí odstartovala v úterý dopoledne z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Od té doby dosáhla vzdálenosti až 1 400 kilometrů od Země, což je nejdelší cesta, kterou jakákoli posádka podnikla za posledních více než 50 let. Dále se od Země naposledy vypravili astronauti amerického programu Apollo v roce 1972.

Vesmírná loď pak začala klesat, načež se pro výstup ustálila ve výšce přes 700 kilometrů. Komerční výstup do vesmíru byl hlavní náplní šestidenního letu.

Agentura Reuters operaci označila za zatím nejriskantnější misi SpaceX, která se snaží posouvat hranice komerčních vesmírných letů. Firma amerického podnikatele Elona Muska momentálně pravidelně v rámci smlouvy s americkými úřady dopravuje astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a vyvíjí obří dopravní systém Starship pro plánovanou pilotovanou misi na Měsíc a později první let na Mars.

Isaacman, pilot a zakladatel společnosti Shift4 zabývající se elektronickými platbami, misi Polaris Dawn zčásti financuje. Do vesmíru se podíval už v roce 2021. Tehdejší mise zvaná Inspiration4, rovněž pod hlavičkou SpaceX, se stala první výpravou do kosmu bez účasti profesionálního astronauta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vesmírní trosečníci z ISS se na Zemi vrátí až v roce 2025. Zpět je vezme loď Elona Muska

Tagy:
vesmír Země SpaceX miliardář kosmonaut věda a technika Jared Isaacman letectví a kosmonautika Sarah Gillisová