Hrozba z hlubokého vesmíru. Čeká nás srážka s blízkou galaxií, my se toho ale nedožijeme

Vědci z americké NASA potvrdili znepokojující zjištění: Planeta Země a spolu s ní celá Mléčná dráha se srazí s galaxií Andromeda. Kolize je nevyhnutelná a nedá se proti ní nic dělat. Střet s jinou galaxií bude mít pro tu naši zásadní dopady, minimálně z jednoho důvodu ale nemusíme propadat zbytečné panice – dojde k tomu až za pár miliard let.

Zní to jako z nějakého praštěného sci-fi filmu, jde ale o vědecky ověřený fakt: Planetu Zemi a spolu s ní celou Mléčnou dráhu čeká srážka s galaxií Andromeda, vzdálenou momentálně přibližně 2,5 milionu světelných let.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Český astronaut Svoboda: Kdybychom byli ve vesmíru sami, byla by to nuda. Už se tam těším

Přestože se tomu podle dostupných informací nedá zabránit, měli bychom se řídit heslem ze slavné knihy Stopařův průvodce po Galaxii, které zní: Nepropadejte panice. Když pro nic jiného, tak z jednoho důležitého důvodu.

Ke srážce by totiž mělo dojít až za čtyři miliardy let…

„Následující dvě miliardy let bude probíhat období srážek, ze kterého vzejde nová eliptická galaxie. Vypadá to, že Země, Slunce i celý zbytek naší soustavy přežije bez úhony, jen ve vesmíru získáme nové souřadnice,“ citoval deník Daily Star vědce z NASA.

Galaxie v Andromedě se podle nich již nějakou dobu chaotickým způsobem otáčí směrem k Zemi a pohybuje se vůči ní relativní rychlostí 250 tisíc kilometrů za hodinu. Pro zvídavé lidstvo jde o starou známou galaxii, která je díky své relativní blízkosti  poměrně dobře prozkoumaná. V noci ji lze za dobrých podmínek spatřit pouhým okem, jeví se jako rozmazaná světelná skvrna.

Je nejbližší takzvanou spirální galaxií od naší Mléčné dráhy. Tento typ galaxie se vyznačuje typicky kulovitým středem, ze kterého vycházejí jednotlivá ramena. Výsledkem její srážky s Mléčnou dráhou bude nová, větší galaxie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Tagy: