První Rus v NHL odsoudil invazi na Ukrajinu. Jsem znechucený, přiznala hvězda Calgary

Mezi ruskými hokejisty v NHL se objevil první hráč, který veřejně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Obránce Calgary Flames Nikita Zadorov v rozhovoru s ruským opozičníkem Jurijem Duděm řekl, že je znechucen. „Pravděpodobně se nebudu už moci vrátit zpět do své rodné země, kde jsem vyrůstal. Jsem na to ale připraven,“ dodal.

„Jak bych mohl sedět třeba v restauraci v Moskvě, zatímco jsou lidé bombardováni? Byla by mi hanba. Jsem tím znechucený a je mi líto všech mladých. Místo abychom vychovali novou generaci, posíláme ji zemřít,“ kritizoval Zadorov v rozhovoru s Jurijem Duděm. Rovněž přiznal, že si je vědom možných následků svých výroků.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo sportu? Nesmysl. Vláda přece chtěla úředníky a agendu škrtat, zní kritika

„Pravděpodobně se nebudu už moci vrátit zpět do své rodné země, kde jsem vyrůstal. Jsem na to ale připraven,“ dodal Zadorov. O první negativní reakci na válku uvažoval již krátce po vypuknutí invaze v únoru 2022 brankář Floridy Sergej Bobrovskij. Hvězdný gólman chtěl agresi Moskvy odsoudit ve společném prohlášení se Zadorovem i dalšími ruskými hráči.

Obránce Calgary nyní vysvětlil, proč k tomu nakonec nedošlo. „Rozdělili jsme se na dva tábory – propagandistický a názorově zdravý. V Rusku je ale spoustu lidí, kteří mají na válku stejný pohled jako já,“ zdůraznil Zadorov.

Tagy:
Ukrajina NHL hokej sport Rusko Calgary Flames Calgary obránce ruská invaze na Ukrajinu Nikita Zadorov Jurij Duď