První video ze zříceného himálajského tunelu: Dělníci jsou naživu, záchrana je v nedohlednu

Záchranáři hlásí průlom v dramatickém boji o životy 41 dělníků uvězněných ve zříceném himálajském tunelu v indickém státě Uttarákhand. Na povrch se dostaly první záběry zoufalých mužů tísnících se v závalu. Složité snahy o jejich vyproštění pokračují již desátý den. Informuje o tom zpravodajský web BBC s tím, že ani přes nově získanou možnost komunikace přes kameru se jejich konečné vysvobození nepřiblížilo.

Video zveřejněné portálem BBC zachycuje uvězněné muže stojící v jeskyni zhruba šedesát metrů uvnitř hory. „Nebojte se, rychle se k vám dostaneme,“ říká jim záchranář skrze reproduktor. „Ukažte nám, že jste v pořádku. Ukažte nám tvář každé osoby,“ volal na ně.

Kameru se podařilo k dělníkům dostat pomocí nové roury vyvrtané v pondělí. Skrze ni je také možné dodávat skupině unavených mužů teplé jídlo a další zásoby. Dosud byli odkázáni na pomoc z menší trubky proražené dříve.

ČTĚTE TAKÉ: Erupce na Islandu může nastat kdykoliv. Úřady rozšířily varování, expertka bije na poplach

Indické úřady stále hledají způsob, jak desítky zavalených pracovníků vysvobodit. Ti jsou v tunelu uvězněni od 12. listopadu, kdy došlo k sesuvu půdy, který zasypal vchod. Jednou z možností je vyvrtání další, ale větší, roury, díky níž bude možné vylézt ven. Podle americké CNN se však všechny dosavadní snahy o otevření průchodu skrze sutiny ukázaly kvůli nestabilnímu terénu jako obtížné.

Účastníci záchranné akce na povrchu i přesto zůstávají optimističtí. „Po nynějších dobrých zprávách panuje nadšení nejen mezi nimi, ale také mezi rodinami zasypaných mužů. Existuje velká naděje na jejich vysvobození,“ stojí ve vyjádření tamních úřadů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fronty a davy dobrodruhů. Za 70 let od dobytí Everestu se z nejvyšší hory světa stal Václavák

Tagy: