Erupce na Islandu může nastat kdykoliv. Úřady rozšířily varování, expertka bije na poplach

Na islandském poloostrově Reykjanes nyní bezprostředně hrozí erupce sopky, protože magma je pravděpodobně již velmi blízko k zemskému povrchu, informoval v úterý web The Independent s odvoláním na islandský meteorologický úřad. Úřad také rozšířil oblast, pro niž platí riziko výbuchu.

Jihozápadem Islandu otřásají od konce října stovky malých zemětřesení denně. „V posledních hodinách se ale seizmická aktivita snížila, což by mohlo naznačovat, že je magma velmi blízko k povrchu,“ řekla Kristín Jónsdóttirová z islandského meteorologického úřadu, která přitom připomněla podobný scénář události před erupcí na Reykjanesu v roce 2021. „Lidé budou muset v příštích několika dnech čekat se zatajeným dechem, jak se události vyvinou,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Láva může vymazat celé město. Z průrev na ulicích unikají plyny, lidé měli na odchod 7 minut

Úřady se přitom obávají, že přesnější místo a čas erupce budou znát pouze s půlhodinovým předstihem.

Kvůli možné katastrofě již byl evakuován rybářský přístav Grindavík s téměř 4 000 obyvateli, byly uzavřeny geotermální lázně Modrá laguna a kolem geotermální elektrárny Svartsengi byla vybudována provizorní ochranná zeď.

Blížící se erupci vulkánu Fagradalsfjall podle meteorologického úřadu nasvědčuje i fakt, že v jednom z vrtů u Svartsengi byl zaregistrován sopečný plyn.

Islandští představitelé varovali, že obyvatelé Grindavíku se zřejmě nebudou moci vrátit do svých domovů několik měsíců. Pod oblastí vede až do moře 15 kilometrů dlouhý magmatický tunel a v ulicích a chodnících města se objevily široké pukliny.

Tagy: