Záběry jako z budoucnosti. Mezi dubajskými mrakodrapy létali závodníci v tryskových oblecích

První závody tryskových obleků v Dubaji

Závody v tryskových oblecích v Dubaji

V Dubaji se 28. února uskutečnily vůbec první závody v tryskových oblecích na světě. Informovala o tom americká tisková agentura Associated Press.

Sedm závodníků v barevných kombinézách, helmách a s tryskovými batohy startovalo z ranveje nad hladinou moře mezi mrakodrapy v oblasti Dubai Marina.

ČTĚTE TAKÉ: Vesmírné drama. Družice USA a Ruska unikly srážce o pár metrů. Expert nastínil možné důsledky

Motory burácely a závodníci se postupně vznesli do vzduchu. Lidé si užívali podívanou, která v lecčems připomínala film o legendárním superhrdinovi Iron Manovi. „Navázali jsme na sny o létání, v nichž se můžete vydat, kam chcete,“ líčil pro agenturu AP Richard Browning, zakladatel Gravity Industries, pořadatel i účastník akce.

To, že se závodníci pohybovali nad vodou, jim umožnilo odvážnější a rychlejší let, neboť pád do moře nebyl tak rizikový.

Browning si na závod přichystal zářivě žlutý tryskový oblek s výkonem 1500 koní, jímž strčil do kapsy i většinu luxusních sportovních vozů. Skafandr využívá stejný druh paliva jako Airbusy A380 a Boeingy 777 dubajského dálkového dopravce Emirates.

Oblek může nést člověka rychlostí až 128 kilometrů v hodině. Ani jednomu ze závodníků se však během středeční akce nepodařilo hodnoty dosáhnout.

Vítězem se stal pilot Issa Kalfon z Velké Británie, na něhož v cíli čekala trofej v podobě zlaté tryskové turbíny.

Oblek lze zakoupit za cenu 400 tisíc dolarů, v přepočtu za zhruba 9,4 milionu korun, informoval web Extreme Tech. Kdo by si ho chtěl pouze vyzkoušet, může využít individuální letové zážitky, které vyjdou asi na 82 tisíc korun.

Tagy:
Iron Man závod Dubaj technologie Robert Downey Jr. tryskové obleky tryskový oblek Issa Kalfon Gravity Industries