Prymula dělá jasná rozhodnutí, potřebujeme vojenskou disciplínu, říká šéf nemocnice

Nouzový stav.

Nemocnicím pomalu docházejí kapacity. Personál musejí doplňovat o mediky nebo o bývalé zdravotní sestry. V posledním týdnu také začaly omezovat plánované chirurgické výkony. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Arenberger vysvětlil, jakým způsobem se nejnovější opatření vlády dotýkají právě nemocnic. „Jde hlavně o opatření, která navyšují počty ventilovaných lůžek,“ řekl. Nevýhodou konkrétně vinohradské nemocnice je absence infekční kliniky. „Vše, co nabídneme pro pacienty s covidem, tak musíme odebrat odjinud. Do konce minulého týdne jsme to byli schopni řešit, ale už jsme museli sáhnout do plánovaných výkonů. Hlavně kvůli personálu, který potřebujeme na akutních lůžkách,“ dodal.

Nedostatky se týkají také personálu. Nemocnice kromě mediků nabírají také bývalé zdravotní sestry, které již ve zdravotnictví nepracují. „Musíme doplňovat personál mediky nebo zdravotními sestrami, které dělaly v pohostinství a vracejí se do zdravotnictví,“ uvedl ředitel nemocnice.

Zároveň však pochválil nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu, za nímž Arenberger stál během úterního televizního projevu občanům. „Jsem velmi spokojen, že je schopen dělat jednoznačná rozhodnutí, situace vojenskou disciplínu potřebuje,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

V návaznosti na projev hovořil také o možném zavedení centrálního systému, který by upozorňoval na volné kapacity. „Dovedu si představit automatizovaný systém hlášení volných lůžek. Připravuje se už několik let, funguje to jako v parkovacích domech, kde se světýlko změní ze zelené na červenou, když tam zaparkujete,“ vysvětlil Arenberger.

Tagy: