Prymula: Mezi nakaženými je nejvíce dětí. Jaké zdravotní potíže nám hrozí během Vánoc?

Epidemiolog Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den.

Roman Prymula o prosincových počtech nakažených

Nejvíce nákaz covidem je v současné době mezi malými dětmi, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Plošná opatření se podle něj nebudou přijímat, lidé by ale měli dbát na to, aby při návštěvách zdravotnických zařízení nebo lékáren nosili respirátory a dodržovali hygienická opatření. Současně exministr zdravotnictví varoval před možnými komplikacemi v období nadcházejících vánočních svátků.

„Z nejnovějších čísel vyplývá, že mezi nakaženými jsou nejvíce zastoupeny malé děti. To je špatná zpráva především pro ty, kteří tvrdí, že očkování nemá význam,“ řekl Prymula v pořadu Nový den s tím, že čísla nakažených jsou pouhá špička ledovce. Podle něj by měli lidé, kteří spadají do věkově či zdravotně rizikových kategorií, zvážit testování. Plošná opatření se podle epidemiologa přijímat nebudou, doporučil však omezit návštěvy v nemocnicích na minimum a během pobytu ve zdravotnických zařízeních či lékárnách mít nasazený respirátor.

K TÉMATU: Evropská unie zveřejnila první seznam klíčových léků. Chce tak bojovat s jejich nedostatkem

Kromě respiračních onemocnění hrozí lidem v souvislosti s vánočními svátky i další zdravotní komplikace. „Leckdy hrozí obrovská míra stresu. Ne každý to zvládne bez péče lékařů. Během Vánoc samozřejmě mohou nastat komplikace spojené s nezřízenou konzumací pochutin,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Během svátků se totiž mnohem častěji objevují žlučníkové záchvaty či záněty slinivky z nezvyklého množství alkoholických nápojů. Pořádnou neplechu může napáchat také již „tradiční“ rybí kost uvízlá v krku. „Pokud se jí nepodaří zbavit třeba hustou kaší, pak je nutné vyhledat odbornou péči ORL specialistů,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na covid už u nás zemře deset lidí denně, uvedl Prymula. Popsal, kdo je ohrožen nejvíce

Tagy: