Vyskákejte pomoc nemocné Nikolce, Aničce a Šimonkovi. Pohybem jim zajistíte lepší život

Čtvrtý ročník Lednové švihadlové výzvy má za cíl pomoci třem dětem: Nikolce, Aničce a Šimonkovi.

Zapojte se do švihadlové výzvy a podpořte handicapované děti

Již brzy odstartuje čtvrtý ročník švihadlové výzvy. Od 1. ledna se budou moci lidé z celé republiky zapojit do projektu, kdy vlastním pohybem – skákáním přes švihadlo – přispějí ke zlepšení života ostatním. Tentokrát půjde o tři nemocné děti: Nikolku, Aničku a Šimonka. Kdo za projektem stojí, jaký je cíl a jak se stát jeho součástí?

Bratři Tomáš a Marek Vaněčkovi z e-shopu Švihej se již počtvrté dohodli na spolupráci se zakladatelem spolku Srdce na pravém místě Jakubem Kohoutkem na společném cíli: pomoci potřebným. Letos jsou jimi rovnou tři děti: dívenky Nikolka s Aničkou a chlapeček Šimonek.

Všechny děti bojují se vzácnými nemocemi a zdravotními obtížemi. Pětiletá Nikolka vlivem náhodné mutace trpí velmi vzácným neurodegenerativním onemocněním leukodystrofie H-ABC. „Na světě je nás tak málo – zhruba 200, že nikdo neví, co a jak bude,“ líčili za svou dceru rodiče. Jedinou naději pro rodinu představují rehabilitace, které progres nemoci zpomalují.

ČTĚTĚ TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Nadělte dvojí radost. Jak na Vánoce potěšit děti či seniory v nouzi?

„Naštěstí jsem mezi tetami fyzioterapeutkami velmi oblíbená a cvičení mě baví. Dokonce se přes všechny prognózy dokážu plazit, chvíli vydržím v tureckém sedu nebo si dokážu hrát ve vertikalizačním stojánku. Jsem chytrá, vnímavá holčička, kterou neposlouchá tělíčko,“ pokračovali rodiče jménem malé bojovnice. Zapojením do výzvy lidé Nikolce přispějí na závěsný systém a rehabilitace.

Tři minuty oživování

Anička je z trojice dětí ve výzvě nejstarší, už je z ní 14letá slečna. Její příchod na svět byl však dramatický. „Narodila jsem se v 38. týdnu akutním císařským řezem. Maminka měla neskutečnou radost, porodila si mě na narozeniny, ale netušila, co bude dál. Lékaři mě odnesli do jiné místnosti. Tatínek zažíval v tu chvíli neskutečnou bolest, když viděl, jak mě dlouhé tři minuty oživovali,“ popsala s rodinou.

Dva dny bojovala v inkubátoru o přežití. Později se vše zdálo být v pořádku, dokud si rodiče nezačali všímat věcí, které jim nepřipadaly běžné. Tehdy jedenáctiměsíční Aničku vzala maminka k neuroložce, jež provedla kontrolní magnetickou rezonanci. „Zjistilo se, že mám silně zasaženou motorickou stránku. Diagnóza zněla dětská mozková obrna (DMO) – těžká spastická kvadruparéza,“ uvedla.

Od té doby se Aniččin život změnil. Podstupuje rehabilitace přinášející výsledky. A i přes komplikace – jakou byl například epileptický záchvat, který mladou slečnu vrátit ve vývoji a řeči na začátek – se nevzdává. Pravidelně chodí na rehabilitace, speciální terapie, sportuje a stále se posouvá. Tyto procedury jsou však velmi nákladné a nehradí je ani pojišťovna. Zapojením do výzvy lidé Aničce přispějí na bezbariérovou rekonstrukci bytu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Psychiatrická nemocnice pro děti v Lounech? Místo jak z hororu, popsala novinářka. Chce změnu

Dnes čtyřletý Šimonek je jediným chlapcem, který byl do letošní Lednové švihadlové výzvy vybrán. Narodil se jako zdánlivě zdravý chlapeček, ustavičný noční pláč a opožděný psychomotorický vývoj však signalizoval, že něco není v pořádku. Diagnózu si rodiče vyslechli pouhé dva týdny před Vánoci v roce 2019. „Šimonkovi chybí v mozku důležitý enzym HGPRT. Diagnóza – vzácná metabolická nemoc Lesch-Nyhanův syndrom. V tu chvíli se nám zhroutil celý svět,“ vzpomínal tatínek Lukáš.

Od této chvíle se rodiče snaží hledat informace, které by jejich synovi pomohly. Šimonek dosud sám nechodí, nesedí, nemluví, nenapije se ani nenají. Je odkázán na celodenní péči. Chlapec podstupuje náročné rehabilitace, akupunkturu a kraniosakrální terapie. Pozvolna se u něj však projevují nežádoucí příznaky nemoci, jako sebepoškozování – kousání rtů.

Rodiče nyní čekají na zprávu ohledně spuštění genové terapie. Ta by jejich synovi mohla přinést výrazný posun. „Je to pro nás obrovský boj s časem, který bohužel nejsme schopni nijak ovlivnit, což je na tom všem nejhorší,“ dodal tatínek. Zapojením do výzvy lidé Šimonkovi přispějí na prostorné auto.

Sbírka s dvojím účelem

Stát se součástí výzvy, která může trojici dětí ulehčit život, je jednoduché. Na stránkách Donio.cz vznikla sbírka sloužící nejen pro příjem finančních darů, ale také jako „kasička“ pro startovné. Zájemce v rámci sbírky zaplatí minimální částku 199 korun a následně se zaregistruje na Portálu Švihej.

Právě na tomto webu si následně každý švihák zapisuje počet svých přeskoků, které se na konci výzvy – tedy na konci ledna – sečtou. Cíl autorů je jasný: vybrat dva miliony korun a dosáhnout celkem sta milionů přeskoků. Pokud vám zdraví skok přes švihadlo nedovoluje, nevadí, pomoci můžete i ryze finančním darem v rámci sbírky na Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Oheň je připravil o střechu nad hlavou, přátelé se snaží pomoci. Rodina navíc čeká miminko

Účastnit se mohou jak jednotlivci, tak skupiny, avšak maximálně o pěti členech. Samozřejmě se lidé mohou zapojit i v rámci firmy, školy nebo sportovního klubu. „Firmy se účastnily již předchozích ročníků, a letos je chceme ještě více podpořit. Teď se k nám připojí například Kofola nebo Sothys. Věříme, že díky firmám se nám snáz podaří vybrat cílovou částku. Na oplátku jim nabízíme například reklamu na našem webu a sociálních sítích,“ sdělil Marek Vaněček, spoluzakladatel Švihej.

Motivovat vás během celého měsíce budou rekordy k pokoření či krátké švihadlové výzvy, které budou na svých sociálních sítích sdílet bratři Vaněčkovi. Nejen tam se navíc dozvíte, jaká technika přeskoků přes švihadlo pro vás bude nejvýhodnější a nejefektivnější. „Čím více peněz vybereme, tím lépe pomůžeme. A přeskoky? Nastavili jsme milníky, po jejichž dosažení přispěje některá z partnerských firem určitou částkou,“ doplnili zakladatelé Švihej.

Pokořte dosavadní rekord

„Skákat přes švihadlo může každý – děti, dospělí i senioři. Je to zábava, a navíc budete dělat něco pro své zdraví. Zlepšíte si kondici, posílíte celé tělo, spálíte spoustu kalorií, zlepšíte koordinaci svého těla a zároveň ušetříte své klouby, které jsou při jiných pohybových aktivitách namáhány mnohem více. A nebojte, nemusíte skákat každý den,“ dodali Vaněčkovi.

Poslední Lednová švihadlová výzva pomohla dvěma malým slečnám: Ariance a Pavlínce. Celkem se podařilo vyšvihat 1,3 milionu korun z plánovaného milionu. Podaří se i letos naplnit stanovený cíl a pomoci rodinám tří nemocných dětí? Zapojte se skrze Donio.cz a vyskákejte jim šanci na lepší život.

Tagy: