Prymula: Vláda rozvolnila příliš rychle. Jsme na hraně, systém je přetížený

Roman Prymula v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 10.1.2021

Za současná vysoká čísla nově nakažených covidem v Česku může rychlé rozvolnění. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog a někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Bohužel, ta čísla příznivá nejsou. Když budeme hledat příčinu, bylo tu poměrně rychlé rozvolnění, kdy tomu čísla nasvědčovala. Je to kombinace rychlého rozvolnění, svátků, kdy řada z nás opatření ne úplně dobře dodržovala,“ hodnotil Prymula.

Před Vánoci podle epidemiologa uškodilo také otevření škol. „Mělo to podle mě nulový dopad z hlediska vzdělávání, ale velký z hlediska nakažení se. Přes Vánoce se to kultivovalo v rodinách. Takhle rychle se rozvolňovat nemělo,“ zdůraznil poradce premiéra Andreje Babiše.

Podle Prymuly řada lidí vládním opatřením nevěří. Postoj občanů je podle něj jiný, než byl na jaře. Podle Prymuly za tím stojí fakt, že striktní restrikce už trvají dlouho. „Řada lidí tomu nevěří. Opatření ztrácejí na síle a nemohou stačit,“ uvedl Prymula.

„Pro lidi je to velmi dlouhé. Lidé poztráceli důvěru v to, že vláda dělá jen to nutné, aby je neomezovala,“ přidal se jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

V úterý a ve středu bylo případů více než 17 tisíc za den, což bylo nejvíc od začátku epidemie. Velkou roli ale hraje antigenní testování, díky kterému se podaří odhalit asi čtvrtinu případů, často mezi lidmi bez příznaků.

V sobotu testy ukázaly 8406 nově pozitivních osob, proti minulé sobotě jich přibylo o 3400.

Tagy: