Prymulovo chování je plivanec do tváře občanů, prohlásil politolog Kubáček

Politolog Jan Kubáček

Interview 23. 10. 2020

Prymulovo chování je plivancem do tváře občanům a celá kauza může Babišovi pomoci zastínit jeho problémy z léta. Na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Jan Kubáček v návaznosti na to, že dosavadní ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl ve středu vyfocen, jak vychází z restaurace na pražském Vyšehradě. Ta má být v rámci vládních opatření proti šíření koronaviru ale zavřená. Neměl navíc roušku, přestože byl k jednomu ze spolupracovníků blíže než na dva metry.

„My čelíme něčemu vážnému, co nás zatíží společensky a ekonomicky. Ale tohle byl plivanec do tváře lidem, kteří se bojí o zdraví, rodinné rozpočty, práci a celkově o svou budoucnost,“ opřel se v pořadu Interview na CNN Prima NEWS Kubáček do Prymulova vyjádření pro Respekt, že zase tolik toho neprovedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) následně vyzval Prymulu k rezignaci, nebo ho prý sám odvolá. Prymula ale později odstoupení odmítl. Podle Kubáčka může být vlastně celý incident pro českého premiéra dobrým momentem. „Pokud to teď Babiš dobře zvládne, tak tato kauza překryje jeho selhání z jara a léta. Babiš ale ví, že bojuje o více,“ reagoval politolog na to, že premiér je podle některých za druhou vlnu pandemie v Česku zodpovědný, protože v létě dovolil uvolnit některé restrikce jako například povinné nošení roušek.

Štěstí pro Babiše?

Prymula se v noci sešel s prvním místopředsedou a předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. I toho Babiš vyzval k rezignaci, ale pouze na post místopředsedy. „Babiš ví, že Faltýnka potřebuje v komunikaci s poslanci, ale chce ho mít v moci, kde ho může kontrolovat. Premiér Faltýnka potřebuje, ale omezení jeho moci je strategické rozhodnutí,“ myslí si Kubáček.

Pro politologa je údajná návštěva restaurace, nedodržení vládních nařízení i následná Prymulova omluva velkým šokem. „Mnohé ani nenapadlo, že by Prymula mohl něco takového udělat. Co se týče reakce, myslel jsem si, že se k tomu postaví jako voják, doktor a člověk, který by to měl umět,“ prohlásil Kubáček s tím, že kdyby se Prymula omluvil jako první a nenechával vyjádření až na Babišovi, mohl by dále být ministrem zdravotnictví „s podmínkou“.

Favorizovaný Maďar s Ludvíkem

O novém ministru zdravotnictví budou rozhodovat Babiš s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš uvedl, že ještě v pátek předloží Zemanovi konkrétní návrhy. „Musí to být člověk, který má důvěru u lékařů i lidí a zároveň je schopný začít ihned fungovat. Já mám za favority epidemiologa Rastislava Maďara nebo ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka, který už jednou ministrem zdravotnictví byl. Oba by mohl přijmout prezident i veřejnost,“ řekl Kubáček.

Rozhovor Anny Kadavé s Janem Kubáčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: