Obří výskyt ptačí chřipky u Chocně. K likvidaci poputuje 70 tisíc slepic a kohoutů

Velkochovy kuřat jsou v ohrožení.

Obří výskyt ptačí chřipky

V komerčním chovu firmy Mach Drůbež u Chocně se objevila ptačí chřipka. Nutné bude zlikvidovat téměř 70 tisíc slepic a kohoutů. Řekl to Radek Axmann z Krajské veterinární správy v Pardubicích. O výskytu ptačí chřipky v komerčním chovu informoval na síti X také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který k tomu v 18:30 promluví spolu s ústředním ředitelem Státní veterinární správy Zbyňkem Semerádem na briefingu v Litomyšli.

„Je to rodičovský chov masného typu, to znamená slepice a kohouti produkující násadová vejce, z nichž se líhnou brojleři, kteří se potom vykrmují,“ uvedl Axmann.

ČTĚTE DÁLE: Na Českobudějovicku se objevilo ohnisko ptačí chřipky. Chovatel nahlásil úhyn 31. prosince

Podle něj bude nutná likvidace ohniska nákazy i všech vejec, která z chovu pocházejí. Hospodářství se nachází u obce Kosořín, kde se ptačí chřipka vyskytla už v roce 2007. Tvoří je deset samostatných hal, nákaza byla zatím potvrzena v jedné z nich.

„S hodně velkou pravděpodobností není možné zajistit, aby nedošlo k nakažení i v ostatních halách. Opatření bude podléhat celé hospodářství,“ řekl Axmann. Veterináři vytyčí takzvané ochranné pásmo a pásmo dozoru. Bude v nich nutné provést soupis veškeré drůbeže.

Dosud největší ohnisko ptačí chřipky ve velkochovu v Česku se objevilo koncem roku 2022 v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bylo nutné zlikvidovat přes 740 000 kusů drůbeže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku se objevil nový trend

Tagy:
Česko Choceň ptačí chřipka okres Tachov okres České Budějovice Brod nad Tichou