Ptali se i na doping, směje se Fuksa po setkání s fanoušky. Čeká ho výměna sportů s Vémolou

Olympijský šampion Martin Fuksa byl hostem ve studiu CNN Prima NEWS

Ptali se mě i na doping, směje se šampion Fuksa po setkání s fanoušky

Olympiáda, na kterou bude vždy vzpomínat s největší láskou. V Paříži se totiž rychlostnímu kanoistovi Martinu Fuksovi podařilo vyhrát s naprostým přehledem závod na kilometrové trati. Po několika triumfech na mistrovstvích Evropy či světa tak má konečně i nejcennější medaili. „Je extrémně vysněná, samozřejmě,“ přiznává nový olympijský šampion v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Promluvil také o setkávání s fanoušky nebo výměně sportů s Karlosem Vémolou.

Ač se olympiáda v Paříži dočkala i mnoha kritických ohlasů, po organizační stránce vše relativně fungovalo. „Možná až na přepravu sportovců,“ připouští Fuksa.

ČTĚTE TAKÉ: Fantazie! Kanoista Martin Fuksa má zlato. Na kilometrové trati neměl konkurenci

„Trávil jsem čas hlavně na závodišti a tam bylo všechno úplně perfektní. Když jsem se přestěhoval do olympijské vesnice, tak tam občas lidi říkali, že byly problémy s dopravou,“ vzpomíná na zážitky z Paříže Martin Fuksa. „Že je rozváželi řidiči se špatnými navigacemi a občas zabloudili nebo jeli na závodiště strašně dlouho nějakými oklikami,“ dodal.

Jinak si ale olympijský vítěz v rychlostní kanoistice hry v Paříži jen pochvaluje. A není divu, zlatou medaili vybojoval naprosto suverénně a navíc i posunul olympijský rekord. Za čtyři roky v Los Angeles bude mít rozhodně v plánu svůj titul obhájit.

„Bude mi v té době 35 let. To je pořád věk na to, kdy člověk může vyhrát olympiádu úplně v pohodě. Stalo se to už několikrát, ale zároveň je to dlouhá doba. Takže teď těžko říct, co bude, nebude,“ říká Fuksa.

Když se olympijský šampion vracel v pondělí domů do Nymburka, čekalo jej tam skvělé přivítání. Na Náměstí Přemyslovců mu tleskalo a provolávalo jeho jméno několik set lidí.

„Byl jsem z toho trošku nervózní, protože se to oznámilo v pondělí dopoledne a hnedka večer to mělo být. Takže jsem si celou dobu přál, aby tam hlavně někdo vůbec přišel,“ přiznává zpětně obavy Fuksa. „Ale když jsme přijeli na náměstí, a najednou se otevřely dveře autobusu a náměstí bylo fakt úplně plné lidí, přišlo mi to neuvěřitelný. Úžasný zážitek. Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát. Bylo vidět, jak moc je Nymburk sportovní město. Za to patří všem velký dík,“ sdělil.

Všichni gratulanti si chtěli s olympijským šampionem chvíli promluvit, a on si se všemi ochotně popovídal. A to i v případě, že dostal zvláštní otázku. „Přišel za mnou i člověk, který se mě ptal, jestli za tím úspěchem není nějaký doping,“ vzpomíná Fuksa pobaveně. „Můžu ujistit, že za tím žádný doping nebyl, byl jsem hned na dopingové kontrole. Nikdy jsem s tím žádný problém neměl a vím, že nikdy mít ani nebudu,“ ujistil.

Fuksa do klece, Vémola na vodu

Ještě před olympiádou se Fuksa dohodl s MMA bojovníkem Karlosem Vémolou v jeho pořadu Osscast, že si zkusí vyměnit sporty. A už za pár dnů si český Terminátor vyzkouší vratkost závodní kanoe na Labi v Nymburce. „Podle mě, jakmile ho pustím, tak se hnedka vyklopí. Na druhou stranu, nerad bych ho podceňoval, je to sportovec. Ale je to fakt tak něco jiného,“ myslí si kanoista.

Zápasení v kleci si Fuksa vyzkouší až po posledních letošních závodech, aby se případně nezranil. Kdyby ho ale začalo MMA bavit, mohl by nastoupit do zápasu proti zahraničnímu vyzyvateli. Smíšená bojová umění totiž už nějakou dobu trénuje španělský olympijský šampion v rychlostní kanoistice, kajakář Cristian Toro. Ten komentoval závod, v němž Fuksa triumfoval, pro španělskou televizní stanici Eurosport a měl pro českého vítěze jen slova chvály.

Když se ale Toro dozvěděl, že Fuksa hodlá zkusit MMA, neváhal a hned prohlásil, že by s ním chtěl mít jednou souboj v kleci. „Nečekal bych, že něco takového může v našem kanoistickém světě přijít, ale jako neříkám ne. Teď však chci ještě dělat kanoistiku, ale uvidíme,“ nevyloučil zápas Fuksa.

Španělský kajakář a případný Fuksův soupeř v MMA Cristian Toro

Tagy:
Olympijské hry Paříž atletika MMA doping olympijské hry sport Nymburk rychlostní kanoistika Martin Fuksa sportovní událost Cristian Toro sportovní disciplína