Fantazie! Kanoista Martin Fuksa má zlato. Na kilometrové trati neměl konkurenci

Rychlostní kanoista Fuksa se stal olympijským vítězem na trati 1000 metrů

Kanoista Fuksa vybojoval v Paříži zlato

Je to tam! Rychlostní kanoista a úřadující mistr světa Martin Fuksa na své třetí olympiádě vybojoval první medaili. Navíc zlatou. Jedná se o velký úspěch pro českou kanoistiku. Ve stejné disciplíně si připsal dvě zlaté medaile Martin Doktor v roce 1996 na Hrách v Atlantě. Fuksa na triumf pod pěti kruhy čekal osm let, poprvé bojoval o cenný kov v Riu v roce 2016.

Velká paráda! Martin Fuksa má vysněnou zlatou olympijskou medaili. Vyhrál ji na kilometrové trati. Na Paříž tak bude vždy vzpomínat s láskou. Jeho sbírka medailí je ohromná, ale kov z olympiády mezi nimi zatím chyběl.

Jedenatřicetiletý Fuksa ve finále navázal na dominantní výkon z dopoledního semifinále. V boji medaile se posunul do čela hned po startu a postupně si vypracoval až desetimetrový náskok. Ve finále zajel čas 3:43,16 a dnes podruhé vylepšil olympijské maximum na této trati.

Stříbrnou medaili vybojoval skvěle finišující brazilský obhájce prvenství Isaquias Queiroz, třetí skončil stejně jako před třemi lety v Tokiu Serghei Tarnovschi z Moldavska. Už v semifinále vypadl jeden z favoritů a dlouholetý Fuksův rival Catalin Chirila z Rumunska. Mistr světa z roku 2022 a druhý z loňského šampionátu nakonec vyhrál finále B a skončil celkově devátý. Osmý ve finále A dopádloval šestatřicetiletý olympijský šampion z let 2012 a 2016 Sebastian Brendel z Německa.

„Já sám si na sebe dávám tlak a chci olympijskou medaili. Ale je to tlak přiměřený s ohledem na mé úspěchy za ty roky. Kdybych nezískával žádné medaile, tak si nemůžu říkat, že ji chci získat na olympiádě,“ řekl Fuksa před olympiádou v Paříži v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Tím, že vím, že na ni mám, tak si říkám, proč bych ji nezískal. Jedu tam se soupeři, které už jsem v kariéře porazil.“

A na jaký kov už tehdy pomýšlel? „Hodně mám teď v myšlenkách zlatou medaili. I proto, že jsem minulý rok vyhrál mistrovství světa a jsem tedy úřadující šampion na této trati,“ měl jasno.

Tagy:
Olympijské hry Paříž atletika CNN Prima NEWS zlatá medaile olympijské hry sport Martin Fuksa sportovní událost Letní olympijské hry 2016 Letní olympijské hry 2024 kanoista sportovní disciplína