Pudřenka Husákové či perly Svobodové. Národní muzeum láká na výstavu šatníku prvních dam

Večerní róby, elegantní kostýmky, ale také různé módní doplňky. Národní muzeum v Praze přichystalo novou výstavu s názvem První dámy – móda a styl, která reflektuje vkus manželek českých a československých prezidentů. Pro návštěvníky je přichystáno až 130 předmětů. Nechybí inaugurační kostýmek Evy Pavlové či ojedinělé kousky jako třeba rozbitá pudřenka Viery Husákové, kterou měla u sebe při havárii vrtulníku, v němž zahynula.

Výstava provede návštěvníky obdobím sta let od vzniku Československé republiky až do současnosti. Měnící se dobu i společenské klima přiblíží na oblečení 12 manželek prezidentů.

Inaugurační kostýmek Evy Pavlové výstavu, nad níž manželka prezidenta převzala záštitu, zahajuje. „Zatím jsou oděvy současné první dámy jen zapůjčené,“ přiblížila kurátorka výstavy Miroslava Burianová. Většina vystavených modelů je ze sbírek Národního muzea.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mimořádný hudební úspěch. Česká kapela Vesna se probojovala v Eurovizi do finále

„Národnímu muzeu se v posledních letech podařilo obohatit fond textilu a módy o řadu modelů některých manželek našich prezidentů. Návštěvníci se mohou těšit nejen na společenské šaty Hany Benešové, Dagmar Havlové či Livie Klausové, ale také na různé volnočasové modely,“ řekl generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Výstava je uspořádaná nikoliv chronologicky, ale tematicky. Návštěvníci uvidí, jak každá z prvních dam měla k módě naprosto odlišný přístup. Například Charlotta Masaryková byla, pokud jde o módu konzervativní. Nosila převážně bílou batistovou halenku se stojáčkem a dlouhou sukni. Pro Hanu Benešovou jsou typické elegantní kostýmy doplněné klobouky a rukavičkami.

Marta Gottwaldová proslula urputnou snahou napodobit styl své předchůdkyně, proto nosila kožichy i v létě. Naopak Marie Zápotocká a Božena Novotná, manželky dělnických prezidentů, ve svých neforemných šatech a kostýmech působily v prostředí Pražského hradu těžkopádně.

„Obecně je za módní vzor považována Hana Benešová, ale její vklad do módního odvětví je mnohem menší než si myslíme. Žila v době první republiky, kdy většina žen chodila oblečená velmi elegantně,“ přiblížila Burianová.

Pavlová vrátila na Hrad eleganci

„Z moderních prvních dam byla za velmi ženskou a velmi dobře oblečenou považována Dagmar Havlová. Dokonce byla několikrát označena za jednu z nejlépe oblečených manželek prezidentů. Velmi osobitý vztah k módě měla také Livie Klausová, která velmi ráda nosila modely ušité z látek dovezených z Dálného východu. Nelze nezmínit Evu Pavlovou, která se ať už to bylo při vyhlášení výsledků voleb nebo při inauguraci, objevila v opravdu jedinečných modelech a vrátila na Hrad eleganci,“ doplnila kurátorka.

Ivana Zemanová je prezentovaná v tématu, které je věnováno koníčkům. „Na první dámu se chovala trochu nezvykle. Paní Zemanová preferovala spíše své soukromí. Proto jsme zvolili oděv, který vystihuje jednu z jejích rolí, a to podporu ženám v armádě. Představujeme ji jako ženu, která navštívila Afghánistán,“ popsala Burianová. Ve druhém z výstavních sálů je proto vystavena figurína s kalhotami a košilí s krátkým rukávem ve vojenských barvách, inspirovaná oděvem Ivany Zemanové.

Pro návštěvníky je připraveno až 130 předmětů, z toho 38 šatů prvních dam, které jsou doplněny klobouky, kabelkami či elegantní obuví. „Když hovoříme o prvních dámách, nemůžeme vynechat i pány prezidenty. Na výstavě najdete i předměty, jež jim patřily,“ řekl generální ředitel muzea.

Autoři výstavy lákají například na perlový náhrdelník Ireny Svobodové, gramofonovou skříň z domácnosti Zápotockých či pudřenku Viery Husákové. „Je to velmi smutný předmět, který na mne působí velice emotivně. Je to pudřenka, kterou měla u sebe manželka prezidenta Husáka ve chvíli, kdy tragicky zahynula při havárii vrtulníku. Pokud se nepletu, pochází z Archivu bezpečnostních složek a byla pravděpodobně součástí vyšetřování té nehody,“ dodal Lukeš.

Výstava začíná 12. května a potrvá až do konce dubna příštího roku.

Tagy: