Půjde příkladem. Královna Alžběta II. se nechá očkovat vakcínou proti koronaviru

Královna Alžběta II . s rouškou

Britská královna Alžběta II. se v příštích týdnech nechá očkovat proti nemoci COVID-19 vakcínou vyrobenou ve spolupráci americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech, informovala agentura AFP s odkazem na britská média.

Čtyřiadevadesátiletá královna i její o pět let starší choť princ Philip mají díky svému vysokému věku na očkování nárok a podle zdrojů blízkých královské rodině čekají, až na ně přijde řada.

Krok nejstarších členů britské královské rodiny by mohl očkování zpopularizovat a přesvědčit co nejvíce lidí, aby následovali jejich příkladu. Od schválení první vakcíny proti COVID-19 v Británii totiž narůstají obavy tamních úřadů, zda bude obyvatelstvo ochotné Očkování podstoupit.

Vakcínu od Pfizeru a BioNTechu schválila Británie jako první na světě tento týden. První fáze očkování má začít již v úterý a bude cílit především na starší a oslabené lidi, zdravotníky v první linii a klienty i zaměstnance domovů důchodců. Spojené království si objednalo dávky pro 20 milionů lidí a podle britské vlády půjde o nejrozsáhlejší očkovací akci v dějinách země. V prvním týdnu by měla mít Británie podle agentury Reuters k dispozici 800 000 dávek vakcíny.

Podle klinické studie provedené samotnými výrobci poskytuje jejich očkovací látka ochranu proti nemoci COVID-19 s 95procentní účinností. Nakolik ale chrání i před samotnou nákazou koronavirem, dosud není jisté.

Tagy: