Fatální justiční omyl: Nevinný Američan strávil za mřížemi 37 let. Odškodní ho miliony dolarů

Většinu života strávil za mřížemi, i když nic neudělal. Rada floridského města Tampa nyní přiřkla 56letému Američanovi Robertu DuBoiseovi odškodnění 14 milionů dolarů (přes 330 milionů korun) za to, že ve vězení skončil neprávem. O případu informuje CNN.

Psal se rok 1983, když soud poslal tehdy sotva 15letého DuBoiseho do vězení za znásilnění a vraždu 19leté Barbary Gramsové. Až v roce 2020 vyšlo ze stop DNA najevo, že je nevinný. Mladou dívku zabili zločinci z Floridy, Amos Robinson a Abron Scott, kteří si v té době již odpykávali doživotní tresty za jiné zločiny.

ČTĚTE TAKÉ: Prevence sebevražd i útoků na školách. Systém hlášení zachraňuje životy, ocenili by ho i v ČR

„Strávil jsem 37 let ve vězení za zločin, který jsem nespáchal. Takhle to dopadá, když se policie zaměří na nesprávnou osobu, vymyslí si důkazy, aby odpovídaly její teorii, a nesnaží se zjistit pravdu,“ posteskl si propuštěný vězeň pro CNN.

Čtrnáctimilionové odškodné muž dostane v průběhu tří let, přičemž první částku devíti milionů dolarů (přibližně 212 milionů korun) obdrží do poloviny března.

„Jak byste se cítili, kdybyste strávili 14 600 dnů ve vězení a každý z nich s vědomím, že jste nevinní?“ obhajoval před kolegy rozhodnutí radní Charlie Miranda na zasedání v Tampě.

Šéf místní policie Lee Bercaw v prohlášení uvedl, že od 80. let nastal značný pokrok v metodách vyšetřování, které zajistí vyšší přesnost a spolehlivost. „Jsme si vědomi trvalých následků, které zanechal tento případ na panu DuBoisovi,“ řekl Bercaw.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soudce uložil Trumpovi pokutu přes 350 milionů dolarů. Je to křivák, řekl exprezident

Tagy: