Prevence sebevražd i útoků na školách. Systém hlášení zachraňuje životy, ocenili by ho i v ČR

Lidé za zemřelé z Filozofické fakulty UK zapálili tisíce svíček.

STEM: Hodnocení policejního zásahu při střelbě na FF UK

Jednoduchý anonymní systém, který školáci v USA využívají k nahlašování podezřelého a znepokojujícího chování mezi svými vrstevníky, vedl k prevenci četných případů sebevražd, školního násilí a plánovaných útoků. Vyplývá to ze studie publikované na konci ledna. Podle amerických expertů je nutné dětem říkat, že nejde o snahu spolužáka udat, ale o pomoc, uvádí CNN. Bezpečnostní expert Petr Bárta by obdobný systém uvítal i v České republice, řekl CNN Prima NEWS. Jeho kolega Lumír Němec zmínil možná rizika.

Odborníci si ke zkoumání vybrali data ze systému anonymního hlášení Say Something, který provozuje skupina pro prevenci násilí Sandy Hook Promise. Jeho součástí je nepřetržitě fungující krizové centrum s vyškolenými poradci, kteří prověřují telefonicky a online zaslané tipy, načež informují příslušné osoby, uvádí web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Návrat studentů na FF: Bojím se záchvatů úzkosti, líčí dívka. Další si chtějí zkoušky odbýt

Výsledky studie byly na konci ledna zveřejněny v časopise Pediatrics. Při přezkoumání tipů podaných v letech 2019 až 2023 v Severní Karolíně výzkumníci zjistili následující: anonymní systém hlášení umožnil 1 039 potvrzených zásahů v oblasti duševního zdraví, 109 „záchran“, kdy byly přítomny jasné důkazy o hrozící sebevražedné krizi a bylo jí zabráněno, zabránil 38 činům školního násilí včetně zbraní nalezených ve škole a odvrátil šest potvrzených plánovaných útoků ve škole.

Vzdělávejme rodiny i odborníky

Jak uvedl web CNN na základě údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), téměř 10 procent obdržených tipů se týkalo střelných zbraní, které jsou podle výzkumníků „hlavní příčinou úmrtí dětí a dospívajících“. Tipy související se střelnými zbraněmi, které systém anonymního hlášení obdržel, se týkaly potenciální střelby ve škole, pozorování někoho, kdo má zbraň, šikany a obtěžování nebo zastrašování.

Američtí experti na veřejnou bezpečnost již dlouho vyzývají k rozšíření mechanismů, které by studentům umožnily důvěrně hlásit potenciální hrozby v naději na záchranu životů. „Musíte studenty poučit, že nejde o snahu udat spolužáka nebo ho dostat do problémů,“ sdělila pro CNN bývalá profilovačka FBI Mary Ellen O'Tooleová, která se studiem střelby na školách zabývá více než 20 let. „Poučte studenty a učitelský sbor o tom, co je chování s červenou vlajkou (...) a zajistěte, aby studenti mohli volat na důvěrnou linku,“ doplnila.

Děti se bojí odplaty

Jak uvedlo Národní centrum pro hodnocení hrozeb tajných služeb USA, které se zabývá násilím ve školách, „možnost anonymního a důvěrného oznámení může rozšířit atraktivitu oznámení, zejména pro studenty, kteří se obávají, že budou po oznámení identifikováni a ostrakizováni svými vrstevníky“. „Výzkumy ukazují, že strach z ostrakizace nebo z jiných forem odplaty je významnou překážkou pro ohlašování,“ dodalo centrum.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejtragičtější událost, jakou jsme kdy zažili. Velitel hasičů promluvil o střelbě na UK

Pedagogové, jako Robert Taylor z Wake County Public School System v Severní Karolíně, vyzdvihují význam programu Sandy Hook Promise a souhlasí s tím, že anonymita pomáhá odstranit překážky. „Vidíme, že se studenti bojí přijít a říct učitelům, co vědí, že se ve škole děje. Když ale máte něco jako systém Say Something, umožňuje jim to kdykoli – 24 hodin denně – nahlásit nebezpečí, které mohou vidět,“ uvedl Taylor.

Podle studie anonymní nahlašovací systém Say Something slouží více než pěti milionům žáků od 6. do 12. třídy ve 23 státech. Jiné oblasti využívají systém anonymního hlášení StopIt nebo aplikace pro studenty v daném školním obvodu, jejichž prostřednictvím mohou studenti hrozby nahlašovat.

Systém v Česku? Pozor na rizika

Systém funguje velmi jednoduše – své podezření mohou školáci nahlásit na webu, skrze aplikaci nebo telefonicky na 24hodinovou krizovou linku. Na druhé straně proškolení odborníci vyhodnotí, nakolik je daná obava na místě. Přiložit mohou děti i videa nebo obrázky, které jejich podezření potvrzují.

Osobně se bezpečnostní expert Petr Bárta s podobnou aplikací nesetkal. „S jedním z našich klientů řešíme úroveň toho, kdy mohou lidé využívat SMS, které mohou odesílat. Pak je samozřejmě důležitý člověk, který bude informaci verifikovat. Ale systematicky to podle mě tady u nás zavedeno není,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Byli jsme už u Breivika, kritizoval Šlachta nevyužité zkušenosti. Letocha před policií smekl

Mít podobný systém v České republice by však považoval za přínos. „Samozřejmě, na jedné straně může být nějaký strach z toho, že by se to zneužívalo. Nicméně si myslím, že oproti tomu jsou procenta toho, kdy to může výrazně pomoct, převažující,“ uvedl. Připomněl, že v Česku již existují linky důvěry a další podobné nástroje prevence, jako on-line krizová centra.

„Co je nejdůležitější: aby na druhé straně byl někdo schopen situaci adekvátně verifikovat, určit relevanci hrozby a podle toho rozjet nějaký scénář, který by na to nějakým způsobem navazoval. Tedy zpětný kontakt k osobě, když by to byla skrze nějakou zprávu, anebo samozřejmě aktivování integrovaného záchranného systému. Právě to je podle mě nejsložitější nastavení,“ pokračoval Bárta.

V případě zavedení podobného systému jako je Say Something, je nutné principiálně vycházet ze zkušeností krizových linek a toho, co už je v Česku nastaveno, dodal.

Lehce skepticky se k podobnému nástroji staví bezpečnostní expert Lumír Němec. „Pokud se jedná o SMS systém, tak je zde mylná představa, že v době, kdy někdo uvidí útočníka, hromadně rozešle SMS. Tak to ale nefunguje. Jste ve stresu a poslední, co hledáte, je telefon někde v kapse. Tento varovný systém se úplně neosvědčil,“ přiblížil.

V případě systému Say Something se však jedná o rámec všímavosti předtím, než se něco stane. „Například, že si všimnu, že můj spolužák do školy nosí zbraň nebo si doma míchá chemické složky a mě se to zdá podezřelé. To by možná fungovat z hlediska prevence mohlo, ale je otázka, nakolik to může být kontraproduktivní,“ pokračoval Němec.

Příkladem uvedl zneužívání. „Třeba, když se chci někomu pomstít, tak ho anonymně nahlásím, že dělá tamto a ono. Nebo když mě někdo naštve, ale bude v tom úplně nevinně. To ale můžeme zneužít asi každý systém tímto způsobem,“ dodal. Tohoto rizika si je vědom i Bárta. „Vidíme to na VŠE a dalších školách, kde probíhá záměrné nahlašování bomby a další podobné věci. Tomu se ale úplně zamezit nedá,“ konstatoval.

ČTĚTE TAKÉ: Psycholog ke schvalování střelby: Umožňují to sociální sítě, dřív to nebylo kde vytrubovat

Přesto se domnívá, že užitek, který by ze systému na bázi Say Something plynul, převyšuje možná rizika. „Samozřejmě by to plodilo určitou míru falešných zpráv a označení, na druhou stranu převažuje opravdu ve velkém to, kolik z nahlášených informací může být důležitých. Pokud je to na anonymní úrovni a například skrze aplikaci, SMS, je zde větší pravděpodobnost, že je člověk schopen informaci podat. Má tendenci, že nepřebírá zodpovědnost za další řešení,“ dodal Bárta.

Podezření se odhalí po útoku

V USA je téma bezpečnosti na školách dlouho probíraným tématem, na jehož řešení se shodnou politici napříč spektrem. Pracovní skupina složená z republikánských a demokratických zákonodárců po tragické střelbě na škole v Michiganu v roce 2021 navrhla několik bezpečnostních opatření, včetně navýšení prostředků pro státní platformu OK2SAY pro hlášení důvěrných tipů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Plánoval masakr ve škole, u sebe měl zbraně, jed i seznam obětí. Brit dostal tvrdý trest

Republikánský státní zástupce Luke Meerman působil v pracovní skupině a uvedl, že cílem bylo pokusit se identifikovat neohlášené varovné signály, které se často objevují až po incidentech s použitím zbraní. „Často se zjistí, že někdo něco věděl, bohužel to tak je v mnoha případech. Doufáme, že OK2SAY je tím prostředkem, který může být použit k tomu, aby se o riziku někdo včas dozvěděl,“ doplnil.

Tagy: