Putin je pro Rusy symbol jistoty, říká Just. Chudým vrstvám přinesla válka blahobyt

Rusista a spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

Vladimir Putin je pro Rusy symbolem jistoty a blahobytu, uvedl v pořadu Zprávy Plus spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Vysvětlil, že díky válce si nižší třída výrazně polepšila a opětovně zvoleného prezidenta spojuje s domnělou ekonomickou stabilitou.

Putinova výhra v prezidentských volbách nebyla podle Justa nijak překvapivá, protože z velké části odpovídá sociologickým průzkumům, které měří jeho popularitu. „On dostal řekněme ještě o dvě procenta více vzhledem k té oficiální popularitě, což dokázal Kreml zařídit. Rozhodně to nevypovídá o aktuální situaci v zemi,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: V moderním světě je možné všechno, řekl Putin. Naznačil možnost 3. světové války

Komentátor Jan Macháček upřesnil, že Putinova podpora je ve skutečnosti zřejmě nižší, přesto je stále většinová. „Jeho popularita není srovnatelná s politiky, kteří žijí v demokratickém a politicky konkurenčním prostředí. Ten ruský systém je jiný – autokratický, někdo říká dokonce totalitní, ale pořád v něm lze provádět nějaké důvěryhodné průzkumy veřejného mínění,“ poznamenal.

Připomněl také, že popularita vůdce Ruska navíc v poslední době stoupla, což je spojeno s prosperující ekonomikou. „V Rusku došlo ke zvýšení reálných příjmů, a to i u chudších skupin,“ vysvětlil.

„Díky válce si ty nižší příjmové skupiny přišly skutečně na jiné peníze, než byly zvyklé. A to díky tomu, že třeba pracují v závodech či továrnách, které se podílí na zbrojní výrobě, nebo narukovali do války,“ dodal Just.

Ruští voliči jsou podle něj totiž velice citliví na pojmy stabilita a jistota a dopad sankcí zatím nepociťují.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové stojí za carem, řekl Svoboda. Musíme si přiznat, že Putin bude vládnout léta, míní Zaorálek

Tagy: