V moderním světě je možné všechno, řekl Putin. Naznačil možnost 3. světové války

Ruský prezident Vladimir Putin

Pokud dojde k přímé konfrontaci mezi NATO a Ruskem, povede to k vypuknutí třetí světové války. Prohlásil to prezident Vladimir Putin ve svém projevu po očekávaném vítězství v prezidentských volbách.

Vladimir Putin podle očekávání zvítězil v dalších prezidentských volbách a protáhl si mandát minimálně do roku 2030. V povolebním projevu se šéf Kremlu okamžitě ostře obořil na Západ. Prohlásil, že možná konfrontace NATO a Ruska by byla branou do třetí světové války. Informovala o tom ruská televize RT.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové stojí za carem, řekl Svoboda. Musíme si přiznat, že Putin povládne léta, míní Zaorálek

„V moderním světě je možné všechno. Byl by to jen krůček od třetí světové války v plném rozsahu. Nemyslím si, že by to byl něčí zájem,“ řekl Putin.

Reagoval tak zřejmě mimo jiné na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který minulý týden nevyloučil, že by mohli jít na Ukrajinu bojovat francouzští vojáci.

Zvěsti o přicházející třetí světové válce se kolem současného konfliktu na Ukrajině točí už dlouhé měsíce. Bývalá vicepremiérka Ukrajiny Ivanna Klympušová-Cincadzeová prohlásila, že svět už dávno ve třetí světové válce je. „Jakákoliv mírová jednání s vyšinutým despotou jen povedou k tomu, že si část Ukrajiny nechá pro sebe. Rusko musí být oslabeno a izolováno. Opravdu si myslím, že jde již o probíhající třetí světovou válku. Už předevčírem bylo pozdě jednat,“ řekla.

Putin mezitím vyostřuje rétoriku i na poli jaderných zbraní. Minulý týden znovu zopakoval, že Rusko je připravené na jadernou válku.

„Jsme připraveni na jadernou válku. Nemyslím si, že by k ní hned zítra byly připraveny Spojené státy. Sice ji chtějí, ale proč se k ní uchylovat? My jsme ale připraveni použít jakékoliv zbraně, pokud bude ve hře existence ruského státu,“ prohlásil Putin v rozhovoru pro ruská média Rossija-1 a RIA Novosti.

Novinář Jiří Just, který žije v Moskvě, by takové vyhrožování nebral na lehkou váhu. „Neznamená to, že zítra odpálí jaderné rakety na Washington, Brusel či Tokio. Nicméně, pokud o tom Vladimir Putin veřejně hovoří, minimálně o tom přemýšlí a asi považuje za důležité to sdělit,“ řekl.

Tagy: