Putinovi „andělé smrti“ v akci? Ruské letectvo přijalo první pilotky, chlubí se Šojgu

Sergej Šojgu, Vladimir Putin a Valerij Gerasimov

K ruskému letectvu se připojily pilotky, které absolvovaly povinný výcvik. Nově mobilizované ženy jsou cvičeny v používání strategických jaderných bombardérů i transportních letounů. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany. Podle šéfa tohoto resortu Sergeje Šojgua pilotky „slavně pokračují v tradici“. Naráží tím nejspíše na letectvo Sovětského svazu.

Pilotky se objevily o víkendu na vojenské přehlídce v Krasnodaru, tedy nedaleko od ukrajinského Krymu, který od roku 2014 okupuje Ruská federace.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že tyto ženy „slavně pokračují v tradici“, informoval web Daily Mail. „Jste referenčním bodem a příkladem pro dívky, které vás budou následovat,“ vzkázal. Zmínkou o tradici nejspíše narážel na přítomnost žen v sovětském letectvu během druhé světové války. Němečtí vojáci jim tehdy říkali „noční čarodějnice“.

Že bude mít Rusko poprvé od druhé světové války pilotky stíhacích letounů, rozhodl tamní resort obrany v srpnu. Šojgu tehdy tvrdil, že to bylo proto, že armáda obdržela stovky dopisů od žen, které vyjádřily zájem o toto místo.

Výcvik nové generace pilotek má na starosti vojenská letecká škola právě v Krasnodaru. Akademie přijímala ženy od roku 2009, avšak ne pro pilotní výcvik. Nabírání pilotek do ruského letectva může svědčit o personálních problémech v ruské armádě kvůli vojenským neúspěchům na Ukrajině.

Tagy: