RADAR: Česko opanovaly deště, na horách sněží. Na kterých místech hrozí povodně?

Celý pátek bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zataženo a bude pršet. Nejvíce srážek spadne v centrální a jižní části země, kde může déšť zvednout hladiny řek, varují metereologové. Na Moravě na teploměru naměříme až 13 °C, v ostatních částech republiky bude kolem osmi stupňů.

pátek bude obloha nad republikou zatažená s deštěm. Ten může být místy i trvalý a vydatný. Ve vyšších polohách se pak mohou objevit i sněhové přeháňky. „Na Šumavě bude sněžit celý den. V tisíci metrech tam od rána napadlo pět až deset centimetrů,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

Podle Evy Plášilové z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu může na Šumavě nebo v Novohradských horách napadnout až 15 centimetrů sněhu. „Otázkou je, jak vrstva sněhu bude na povrchu, který je relativně teplý, držet. Ale srážky očekáváme po celý den až do sobotního rána, kdy by měla situace ustat,“ uvedla. „Na lyžování to není, spíš se jedná o takovou připomínku zimy,“ dodala. Podle ní nelze vyloučit, že vzhledem k dešti i tání případného sněhu některé řeky nebo potoky na čas dosáhnou na první stupně povodňové aktivity.

Podle aktuální výstrahy ČHMÚ prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně, mohou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Jen na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost.

ČTETĚ TAKÉ: Žene se vydatný a trvalý déšť. Hrozí povodně, v části Česka platí přísnější výstraha

Teploty se v pátek budou pohybovat mezi 3 a 8 °C, na Moravě a ve Slezsku dosáhnou až 13 stupňů.

Sobota bude opět zamračená, nicméně by ale nemělo pršet tak intenzivně, jako v pátek. „Pršet bude dopoledne, postupně ale budou přeháňky ustávat,“ popsal Adamovský. Nízké teploty ale přetrvají. „V Čechách bude kolem osmi stupňů, tepleji bude spíše na Moravě a ve Slezsku,“ doplnil.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť a bouře.

Dešťové přeháňky v nižších polohách a sněhové na horách se očekávají i v neděli. „Bude oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno,“ píše v předpovědi ČHMÚ. Na konci víkendu se nicméně už mírně oteplí. Teploměr ukáže 9 až 13 °C, při zmenšené oblačnosti může být až 15 stupňů.

Tagy: