RADAR: Na Česko se řítí sněhová smršť. Podívejte se, kde napadne nejvíc

Zhoršující se počasí s sebou do velké části České republiky přináší problémy. Meteorologové varují před vydatnými sněhovými srážkami i tvorbou sněhových jazyků. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od pátečních deseti hodin večer až do sobotní půlnoci. Na meteoradaru se můžete podívat, jak to bude se sněhem vypadat právě u vás.

Při tvorbě sněhových jazyků očekávají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu zhoršení sjízdnosti komunikací. Některé vozovky mohou být kompletně nesjízdné. Při řízení proto meteorologové doporučují zvýšenou opatrnost a sledování dopravního zpravodajství. „Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor i sněhové řetězy,“ připomínají na svém webu. Výstraha se týká částí všech krajů, kromě Jihomoravského a Jihočeského.

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

Varování před novou sněhovou pokrývkou pak platí pro všechny kraje kromě Jihomoravského. Ta může podle meteorologů způsobit komplikace při chůzi, v dopravě i v zásobování. V případě mokrého sněhu může kvůli škodám na elektrickém vedení docházet i k výpadkům v energetice.

Meteorologický ústav upozornil i na nebezpečí silného větru, který bude od pátečního večera zesilovat. Místy může v nárazech překonat rychlost 50 kilometrů za hodinu, na horách dokonce 70 kilometrů za hodinu.

Noční teploty mohou v následujících dnech klesnout až k −8 °C. Místy může napadnout pět až deset centimetrů sněhu, na horách na severovýchodě země až 15 centimetrů. Nejvyšší denní teploty se budou po celý nadcházející týden pohybovat okolo 0 °C.

⚠️Výstraha ČHMÚ❄️🌬 varuje před novou sněhovou pokrývkou a sněhovými jazyky (pod 800 m n.m.). ❄️🌬 Při postupu tlakové...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, January 20, 2023

Tagy: