RADAR: V Česku napadly desítky centimetrů sněhu. Podívejte se, jaká je situace u vás

Přívaly sněhu a silný vítr, kvůli kterému se tvoří sněhové závěje a jazyky, trápí řidiče po celém Česku. Místy napadlo 20 až 25 centimetrů sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už v pátek vydal výstrahu před vydatnými sněhovými srážkami i tvorbou sněhových jazyků. Ta na některých místech platí až do nedělního rána. Na meteoradaru se můžete podívat, jak to bude se sněhem vypadat právě u vás.

Při tvorbě sněhových jazyků očekávají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu zhoršení sjízdnosti komunikací. Některé vozovky mohou být kompletně nesjízdné. Při řízení proto meteorologové doporučují zvýšenou opatrnost a sledování dopravního zpravodajství. „Na horách je třeba dodržovat pokyny Horské služby,“ uvedli na svém webu. Výstraha se týká částí všech krajů, kromě Jihomoravského, Jihočeského a Zlínského kraje.

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

Varování před novou sněhovou pokrývkou pak platí pro všechny kraje kromě Prahy, Jihomoravského a Zlínského kraje. Ta může podle meteorologů způsobit komplikace při chůzi, v dopravě i v zásobování. V případě mokrého sněhu může kvůli škodám na elektrickém vedení docházet i k výpadkům v energetice. „Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor i sněhové řetězy. Při cestování doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ doplnili meteorologové.

⚠️Výstraha ČHMÚ❄️🌬 varuje před novou sněhovou pokrývkou a sněhovými jazyky (pod 800 m n.m.). ❄️🌬 Při postupu tlakové...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, January 20, 2023

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už v pátek varoval, že o víkendu se do Česka opět vrátí sněžení a zvláště v horských oblastech napadne až 15 centimetrů sněhu za 24 hodin. „Zároveň bude od pátečního večera zesilovat vítr, který může místy v nárazech překonat rychlost 50 kilometrů za hodinu, na horách a severu a severozápadě dokonce 70 kilometrů za hodinu. Vítr bude od východu slábnout během sobotního odpoledne,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Denní teploty se budou v sobotu pohybovat mezi –2 a 1 °C. „Sněhová pokrývka se tvoří více méně po celém Česku, nejvíce ovšem sněží na návětří Jeseníku, kam za posledních 12 hodin spadlo i přes 30 centimetrů sněhu,“ řekla meteoroložka Michaela Valachová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: