Zapadlé autobusy a nehody. Sníh komplikuje dopravu v Česku, na Trutnovsku zabil řidiče strom

Zapadlé autobusy, sypače nebo osobní auta. Dopravu v Česku komplikuje od sobotního rána sníh. Hasiči už evidují dvě desítky událostí. Problémy na silnicích hlásí i další kraje. Silničáři z preventivních důvodů v poledne uzavřou úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Na Radotínském mostě na Pražském okruhu po srážce dodávky a nákladního auta zemřel člověk. V Hertvíkovicích na Trutnovsku v Krkonoších spadl na osobní auto strom, řidič nepřežil.

Vrstva nového sněhu je na silnicích po celém Moravskoslezském kraji. Mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že do rána hasiči v souvislosti se sněhem evidují dvě desítky událostí, jako jsou zapadlé autobusy, sypače a osobní auta. Vše se obešlo bez zranění a větších škod.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. V kraji dál sněží. Na Bruntálsku se tvoří sněhové jazyky a vrstva ujetého sněhu, které pro vydatnost sněžení zatím není možné odstranit. Sněhové jazyky jsou místy i na Opavsku. Silničáři také upozorňují na kluzkou vozovku například na dálnici D56 u Frýdku-Místku. Silnice I/56 v Bílé na Frýdecko-Místecku byla uzavřena pro nákladní vozidla těžší 12 tun.

Ze Zlínského kraje už v sobotu ráno hlásili silničáři, že jen během noci na sobotu místy napadlo i 20 centimetrů sněhu, a do hor by tak raději lidé zatím neměli jezdit. Podle meteorologů bude sněžit po většinu dne, vydatněji na severním a severovýchodním návětří hor. Kvůli silnému větru hrozí také tvorba sněhových jazyků. Výstraha ČHMÚ před sněhem a sněhovými jazyky platí v tomto kraji až do nedělního rána.

Na jihu Čech zase podle policie u Starého Hobzí na Jindřichohradecku sjela dodávka do stoky, u obce Světlík v okrese Český Krumlov se převrátilo auto a u Frymburku najelo do plotu. Nehody se ale obešly bez zranění.

Problémy na silnicích hlásí také hasiči Olomouckého kraje. Od ranních hodin zasahovali hned u několika dopravních nehod. „Zasahujeme u kamionu hrozícího pádem u Černotína, vyprostili jsme také řidiče převráceného sypače u Huzové a řešíme i nehodu osobního automobilu na přejezdu v Petrově nad Desnou, která zastavila vlakovou dopravu na železniční trati,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Nepokoušejte se projet uzavřeným úsekem

Silničáři v sobotu z preventivních důvodů ve 12:00 uzavřou úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Meteorologové předpovídají v oblasti silné sněžení. Omezení je platné zatím do nedělního poledne. Informoval o tom Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozy vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ uvedl Svoboda.

Sníh komplikuje dopravu také v Praze. Na Radotínském mostě na pražském okruhu se brzy ráno srazily dodávka a nákladní auto, spolujezdec z jednoho z vozů havárii nepřežil. Provoz v místě byl nejprve uzavřený, pak omezený, krátce před 8:30 byl plně obnoven. Vyplývá to z informací hasičů, zdravotních záchranářů a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Ihned po příjezdu na místo jsme zahájili vyproštění jedné osoby z poškozeného dodávkového vozu. Další dvě osoby již byly mimo vozidla v péči záchranné služby. Spolupracovala s námi i policie České republiky. Postupně jsme odklízeli následky nehody, komplikovalo to silné sněžení a musela nám pomáhat i Technická správa komunikací,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka pro CNN Prima NEWS.

Silnice a dálnice jsou průjezdné

V Pardubickém kraji jsou silnice po sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších nadmořských výškách zůstává na silnicích místy sníh, lokálně mohou namrzat. Dopravu komplikuje také silný vítr. V okolí Hlinska, Lanškrouna a Poličky se místy tvoří sněhové jazyky, uvedli v ranním hlášení silničáři. Podle meteorologů kvůli silnému větru hrozí během dne sněhové jazyky už od středních poloh, na horách místy i závěje.

„Silnice i dálnice jsou průjezdné, místy s opatrností. Máme venku prakticky veškerou techniky, místy mohou zpomalovat provoz, proto vás prosím o trpělivost,“ vzkázal řidičům po celé republice mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „Sníh máme aktuálně dost na Šumavě, v okolí Plzně a Havlíčkova Brodu a hodně také sněží na Jeseníku a Ostravsku. Pomalejší provoz jsme měli na dálnici D7 a D1 mezi Brnem a Kroměřížem. Leží tam zbytky sněhu a je tam pomalejší provoz,“ doplnil mluvčí.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHM) by mělo silné sněžení v sobotu zasáhnout zejména horské oblasti. Do neděle tam může napadnout až 15 centimetrů sněhu. V ostatních oblastech se nová sněhová pokrývka zřejmě nevytvoří všude, pokud ano, tak bude jen nízká. V sobotu večer a v noci na neděli bude sněžení slábnout.

Tagy: