RADAR: Silné bouře budou řádit v Česku i v pátek. Podívejte se, které oblasti zasáhnou

Déšť na Karlově mostě

Počasí 21.7.2023 7:15

Od tropických teplot si načas odpočineme. V pátek bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) maximálně 28 °C. V celém Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech ale odpoledne hrozí silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje.

pátek bude oblačno až zataženo, místy i polojasno. Teploty budou příjemné, naměříme mezi 24 a 28 stupni. Odpoledne nás ale potrápí silné bouřky. První by mohly vzniknout po poledni na Šumavě, postupovat budou směrem k východu.

ČTĚTE TAKÉ: Další extrémy ve světě. V Římě padl teplotní rekord, Řecko zavírá archeologické parky

Vysoký stupeň rizika platí pro jižní Čechy a oblast Českomoravské vrchoviny, později i pro západní část Moravy, kde meteorologové očekávají také tvorbu supercel. Velmi silné bouřky však podle nich budou jen na malém území. „Přesná lokalizace je ale nemožná,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

„Supercelární bouře budou doprovázeny zejména silnými nárazy větru o rychlosti 50 až 90 kilometrů v hodině, kroupami přes dva centimetry v průměru a přívalovými srážkami kolem 30 milimetrů,“ varoval ČHMÚ. Na pomezí Čech a Moravy může během krátké doby napršet kolem 40 litrů vody na metr čtvereční.

Menší pravděpodobnost vzniku velmi silných bouří je na východě Česka a také v oblasti západních, středních a východních Čech. K večeru bude energie pro tvorbu bouřek od západu postupně ubývat.

Navzdory očekávaným bouřkám zůstává pro celé Česko nadále v platnosti výstraha před vznikem požárů. Největší riziko je v severozápadní polovině Čech, na Vysočině, v Jihomoravském a Olomouckém kraji a na východě Jihočeského a Pardubického kraje.

sobotu obloha zůstane polojasná až oblačná. „Obejde se to ale beze srážek,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Filip Smola. Teploměry budou ukazovat 22 až 26 °C. „Na jihu Moravy může být až 28 stupňů,“ doplnil Smola. V neděli se teploty trochu zvýší, bude mezi 25 a 29 °C, na jihu Moravy kolem 31 stupňů.

Srážky pak meteorologové očekávají na začátku nového týdne. Pondělí bude zpočátku oblačné, postupně se ale nebe zatáhne a na většině území bude pršet. Zejména na východ mohou dorazit i bouřky. „Nejvyšší denní teploty 27 až 32 stupňů,“ uvádí ČHMÚ.

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

úterý teploty zase klesnou. Meteorologové předpovídají příjemných 24 až 28 stupňů. Nadále je ale třeba počítat s přeháňkami, místy i s bouřkami. Navzdory mírném ochlazení ale stále platí výstraha před vznikem požárů. „Výstraha platí až do odvolání. Přeháňky nejspíš to riziko nesníží,“ vysvětlil Smola.

Tagy: