Další extrémy ve světě. V Římě padl teplotní rekord, Řecko zavírá archeologické parky

Do Čech míří Kerberos. Přinese extrémní teploty (ilustrační foto).

Další teplotní rekordy v Evropě

V Římě v úterý padl teplotní rekord. Na řadě míst bylo naměřeno více než 40,7 stupně, což byla dosavadní nejvyšší teplota v italské metropoli, píše deník Corriere della Sera. Podle regionální meteorologické služby nejvyšší teplota dosáhla 41,8 stupně. Vysoké teploty panují také v dalších italských regionech.

Podle meteorologické služby regionu Lazio, která provádí měření v Římě, se prakticky na celém území hlavního města teploty pohybovaly mezi 39 a 41 stupni.

ČTĚTE VÍCE: V Česku se ochladí a hrozí bouřky. Podívejte se, kde platí nejvyšší stupeň nebezpečí

Vysoké teploty však hlásí prakticky celá země včetně podhůří Alp. Ve 20 z 27 velkých měst bylo v úterý vyhlášeno nejvyšší varování před horkem a ve středu by se měla přidat další tři města. Meteorologové nevylučují, že by mohl padnout teplotní rekord z loňského roku, kdy na Sicílii naměřili přes 48 stupňů.

Kvůli vysokým teplotám je v italském hlavním městě také stále akutnější problém se svozem komunálního odpadu, uvedla římská lékařská komora. „Hygienické problémy se přesně dostavily s příchodem intenzivního horka, které jen zhoršuje dopady nedostatečného čištění popelnic,“ uvedl šéf stavovské organizace Antonio Magi. Podle něj musí římské radnici pomoci se situací vláda, jak se stalo již v minulosti v Neapoli.

V souvislosti s horkem v Římě i v dalších italských městech nemocnice hlásí nárůst počtu pacientů. Platí to například v Kampánii, kde se teploty pohybují o sedm až devět stupňů nad dlouhodobým průměrem a kde jsou nyní často hospitalizováni senioři z domů s pečovatelskou službou.

Kvůli vysokým teplotám odbory jednají s vedením firem o změně pracovní doby či pracovní činnosti, uvedl šéf největší odborové centrály CGIL Maurizio Landini. Ústav sociálního zabezpečení INPS uvedl, že při pocitové teplotě nad 35 stupňů mohou firmy za některých okolností požádat o přerušení práce a takzvaný kurzarbeit. Kvůli poruše klimatizace byl v úterý omezen provoz hlavního soudu v Římě.

Zavírá i Akropole

Akropole a další archeologické parky v Řecku zkrátí svou odpolední otevírací dobu kvůli silné vlně veder, která tento týden zasáhne zemi. Oznámily to odbory. Odpolední pracovní doba se zkrátí o dvě až čtyři hodiny, píše deník Kathimerini. Již v uplynulých dnech park v aténské Akropoli zavřel předčasně kvůli vysokým teplotám. Omezení bude platit nejméně od čtvrtka do neděle.

V případě Akropole a dalších větších archeologických parků, které mají obvykle otevřeno do 20:00, bude provoz zkrácen do 16:00. Menší parky s otevírací dobou do 15:30 zavřou o dvě hodiny dříve. Odborový svaz to odůvodňuje extrémními pracovními podmínky pro kustody parků kvůli očekávaným vysokým teplotám.

Řecko očekává od čtvrtka silnou vlnu veder, kvůli které podle předpovědí teploty vystoupají až na 44 stupňů, píše agentura AFP. Velké horko země zažila již minulý týden.

Kvůli vysokým teplotám a suchu řečtí hasiči dnes zažili další obtížný den, neboť lesní požáry se rozhořely na více místech. Nejvážnější je zřejmě oheň zhruba 50 kilometrů od Atén, který hasí přes 200 hasičů. V oblasti se muselo evakuovat několik vesnic a obcí. Díky unijnímu mechanismu řeckým hasičům pomůžou požární letadla Canadair z Francie a Itálie. Kvůli vážnosti situace se z Bruselu předčasně vrací premiér Kyriakos Mitsotakis.

Tagy: