Rakušanův resort terčem posměchu: Doporučil horoskopy jako dárek. Kravina, glosoval Kalousek

Vít Rakušan

Komentátoři Schmarcz a Kulidakis o energetice a migraci

Ministerstvo vnitra, které vede Vít Rakušan, čelí na sociálních sítích kritice a posměchu, že veřejnosti doporučovalo pořízení horoskopu. Úředníci chtěli poukázat na perfektně vedený archiv v Opavě. Internet po zveřejnění zaplavily vtípky o dalších astrologických a věštících praktikách, jako jsou kávové sedliny nebo hádání z ruky. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil tip z ministerstva jako kravinu, kterou by si ústřední orgán státní správy neměl dovolit.

„Máme skvělý tip na dárek pro vaše prarodiče. Narodil se někdo z nich na Hlučínsku? Nechte mu sestavit horoskop přímo na míru. Díky civilním matričním knihám z opavského archivu to bez problému jde. Je v nich dokonce uveden i přesný čas, kdy se daná osoba narodila,“ uvedlo ministerstvo vnitra na svých sociálních sítích. K tomu přidalo fotku zmíněného archivu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žena odkazovala mikinou na masakr Izraelců. Šlo o halloweenský kostým, tvrdí snoubenec

Netrvalo dlouho a příspěvek propagující astrologii se stal terčem ostré kritiky. „Mám skvělý tip na dárek pro vaše prarodiče. Nechte jim hádat z ruky nebo z kávové sedliny,“ glosoval na sociální síti X bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nejsem ústřední orgán státní správy jako ministerstvo vnitra, takže si takovou kravinu mohu dovolit. Ministerstvo vnitra by však nemělo,“ dodal.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se ve svém vyjádření zeptal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), zda celou věc myslí opravdu vážně. „Příště budou vaši úředníci radit, jak nejlépe věštit osud z kávového lógru nebo kdy meditovat při svitu měsíce? Ono to ale celkem zapadá do té vlny iracionality, která začala vaším bojem s ‚dezinformacemi‘ a honičkou za nevhodnými ‚narativy‘,“ nebral si servítky člen ODS, který resort vnitra tepe dlouhodobě.

Z veřejně známých osob se ozval například i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Vnitro po boji s dezinformacemi doporučuje horoskopy. Prý na Hlučínsku mají přesné matriky. Jen pro informaci – jsou tam Němci a spousta jich má i německé občanství. Taky je tam dost uklizeno. Pro Prahu fakt asi příklad k následování a určité přiznání, že pořádek a přesnost jsou základ státu,“ prohlásil.

Resort vnitra později na kritiku reagoval: „V seriálu o archivech upozorňujeme na různé zajímavosti, které tam najdete. Jako třeba matriční knihy s přesným časem narození. Na tu dobu v hlučínských knihách neobvyklé pravidlo. Tentokrát se nám nadsázka moc nepovedla. Ale nebojte, astrologii na vnitru opravdu nepěstujeme.“

Ministerstvo již před týdnem čelilo kritice za kampaň s názvem „Nahlas nebezpečné nebo nelegální chování na sítích“. Zatímco Zahradil takový slogan považuje za závan normalizační atmosféry, podle Rakušana je smyslem dohlížení na dodržování zákonů v on-line prostoru podobným způsobem, jako se to děje v off-line prostoru.

Tagy: