Žena odkazovala mikinou na masakr Izraelců. Šlo o halloweenský kostým, tvrdí snoubenec

Policie kvůli nápisu na tričku prověřuje ženu ze středeční demonstrace

Demonstrace příznivců i odpůrců Izraele v Praze

Kriminalisté prošetřují případ ženy, která si během propalestinského shromáždění v centru Prahy oblékla triko odkazující na mnichovskou olympiádu v roce 1972, na níž palestinští teroristé zavraždili jedenáct izraelských sportovců. Podle ženina snoubence Filipa Hausknechta byla mikina součástí halloweenského kostýmu. Čin aktivistky rozčílil i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který gesto označil za cynismus a hloupost. S druhou částí sdělení souhlasil i Hausknecht. „Nevěděla to,“ hájil partnerku s tím, že mělo jít o „naprosto bizarní shodu náhod“.

Ve středu se v centru Prahy konala dvě shromáždění. Stovky lidí se sešly odpoledne na Staroměstském náměstí, aby podpořily Izrael po bezprecedentním útoku palestinského hnutí Hamás. Akce se zúčastnilo několik koaličních i opozičních politiků, vystoupil na ní také premiér Petr Fiala (ODS). Zhruba 200 lidí se pak večer shromáždilo na Václavském náměstí na podporu Palestinců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další projev antisemitismu? Běžte do hajzlu, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

Jedna z účastnic vzbudila obzvlášť velký zájem na sociálních sítích. Kromě transparentu, na němž obviňuje českého premiéra z válečných zločinů, postávala také s palestinskou vlajkou a páskou přelepenou přes ústa. Na ní měla napsaný vzkaz Free Gaza.

Nejvíc ale pozornost veřejnosti mladá žena upoutala mikinou, která odkazovala na olympiádu v Mnichově roku 1972. Sportovní akce tehdy měla symbolizovat distanc demokratického Německa od olympiády v Berlíně 1936, jež fungovala jako propaganda nacistického Německa.

Jenže v paměti veřejnosti nakonec Mnichov 1972 nejvíce utkvěl kvůli masakru, kdy palestinská skupina Černé září vtrhla do olympijské vesnice a nakonec zabila jedenáct izraelských sportovců.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie se zabývají případem ženy, která byla na shromáždění v centru Prahy. Na sobě měla triko s nápisem, který vzbudil jejich pozornost, a nyní situaci prošetřují,“ informovala policie na sociální síti X.

Případ vzbudil pozornost i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Obléct si v kontextu nedávných teroristických útoků na Izrael mikinu odkazující na olympiádu 1972, během které byli zavražděni izraelští sportovci? Takový kus oděvu nezahaluje, ale obnažuje: naprostý cynismus, hloupost a pohrdání základními hodnotami naší společnosti,“ uvedl na sociálních sítích.

Podle všeho je prověřovaná žena snoubenkou Filipa Hausknechta – zakladatele ultralevicového hnutí Budoucnost a družstevníka v pražském podniku Restaurace Střecha. „Mikina je z halloweenského kostýmu. (Snoubenka) zabíjení všech civilistů odsoudila ve svém dnešním projevu. Nehledejte zbytečně senzaci,“ reagoval na kritiku své partnerky.

Když byl Hausknecht konfrontován se skutečností, že vzít si takovou mikinu na propalestinský protest je přinejmenším extrémně hloupé, odpověděl následovně: „Je, nevěděla to.“ Později poskytl další vyjádření adresované blízkým: „Jedná se o naprosto bizarní shodu náhod, absolutně bez skrytého úmyslu. Normálně bych se tomu smál, kdyby nenásledoval ten lynč, co teď zažíváme.“

Gesto ženy tvrdě odsoudili i další politici. „Hnutí Budoucnost. Předsedou je Filip Hausknecht, který má být snoubencem té holky s trikem oslavujícím vraždu izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově 1972. Cílem hnutí je prosazování změn, které povedou ke stabilnější a spravedlivější společnosti. Noví komouši, nový teror,“ nebrala si servítky senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Za poslední dobu nejde v Česku o jediný incident, který zavání zvyšujícími se tendencemi k antisemitismu. Redakce CNN Prima NEWS na jednotlivé případy upozornila například v komentáři, který naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: