Rapper Protiva zemřel v magickém věku 27 let. Spadá tak do pověstného klubu zesnulých hvězd

Českou hudební scénou otřásla smutná zpráva o úmrtí rappera Pavla Protivy, známého pod uměleckým jménem Protiva. Zemřel ve věku 27 let, což ho symbolicky řadí mezi členy takzvaného „Klubu 27“, skupiny hudebníků, kteří odešli v tomto předčasném věku.

Protiva, který se proslavil zejména svým působením v labelu Blakkwood Records, zemřel 7. října 2024 ve věku pouhých 27 let. Tento talentovaný rapper patřil k výrazným postavám české rapové scény, přičemž ve své tvorbě často reflektoval vlastní boj s psychickými problémy, závislostmi a osobními výzvami. Právě otevřenost, s jakou se těmito tématy zabýval, mu přinesla uznání a oddanou fanouškovskou základnu.

ČTĚTE TAKÉ: Elvisova dcera promluvila o smrti svého otce. V den, kdy zemřel, přestala hrát hudba. Náš dům rozkradli, vzpomínala

Jeho smrt v mladém věku vedla mnohé fanoušky k tomu, aby ho začlenili mezi zástupce „Klubu 27“ – neformální skupiny hudebníků, kteří zemřeli ve 27 letech, často za tragických okolností.

Kdo další se do „Klubu 27“ řadí?

Brian Jones (1942–1969)
Zakládající člen a kytarista The Rolling Stones, jehož hudební talent výrazně ovlivnil úspěch kapely. Kvůli problémům s drogami byl z kapely vyloučen a brzy poté zemřel za nevyjasněných okolností, když byl nalezen mrtvý ve svém bazénu.

Jimi Hendrix (1942–1970)
Jeden z nejvlivnějších kytaristů 20. století, známý svou inovativní hrou na elektrickou kytaru. Zemřel v Londýně na následky udušení, poté co kombinoval drogy a alkohol.

Janis Joplinová (1943–1970)
Výrazná zpěvačka a symbol éry hippies, jejíž emotivní výkony v rocku a blues z ní udělaly ikonu. Zemřela na předávkování heroinem pouhých 16 dní po Jimim Hendrixovi.

Jim Morrison (1943–1971)
Frontman kapely The Doors, známý svými poetickými texty a charismatickým projevem. Zemřel za nejasných okolností v Paříži, pravděpodobně na srdeční selhání. Pitva ale nebyla nikdy provedena.

Kurt Cobain (1967–1994)
Lídr grungeové kapely Nirvana, která definovala hudbu 90. let. Trpěl depresemi, závislostí na heroinu a bojem se slávou. Podle oficiálního vyšetřování spáchal sebevraždu.

Amy Winehouseová (1983–2011)
Britská zpěvačka s jedinečným hlasem a stylem, který kombinoval prvky jazzu, soulu a R&B. Její kariéra byla často poznamenána osobními problémy a závislostmi. Zemřela na otravu alkoholem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidi reagovali, jako bych prošla změnou pohlaví, říká Rolins o své plastice. Překvapily ji vzkazy žen

Tagy:
úmrtí Kurt Cobain Jimi Hendrix Klub 27 rap Janis Joplinová Jim Morrison Amy Winehouseová hudba kultura Pavel Protiva Brian Jones