Elvisova dcera o smrti svého otce: V den, kdy zemřel, přestala hrát hudba. Náš dům rozkradli

Lisa Marie Presleyová, jediná dcera legendárního zpěváka Elvise Presleyho, i téměř dva roky po své smrti dojala svět svými slovy. V memoárech s názvem From Here to the Great Unknown, které dokončila její dcera Riley Keoughová, se vrací k tragickým událostem srpna 1977, kdy přišla o otce. V těchto vzpomínkách vyvstává nejen bolest ze ztráty, ale také hořkost vůči těm, kteří v té chvíli byli přítomni v jejich domě v Gracelandu.

Dílo dokončila Keoughová za použití nahrávek své matky. Presleyová svou výpověď začíná vzpomínkou na 16. srpen 1977, kdy se probudila z odpoledního spánku s pocitem paniky. Když pak vběhla do koupelny, viděla tělo svého otce ležícího na podlaze. „Běžela jsem k němu, ale někdo mě chytil a stáhl zpátky,“ cituje Presleyovou deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Čemu všemu rapper Diddy čelí a které celebrity se účastnily divokých večírků?

Pak prý s křikem sledovala, jak se lidé nad jejím otcem sklánějí a snaží se ho oživit. „Bylo mi jasné, že to není dobré,“ poznamenala s tím, že svého otce našla na zemi už mnohokrát předtím, jelikož byl závislý na barbiturátech (silné léky na spaní, pozn. red.), tentokrát ale věděla, že je to jiné.

„Odvedli mě do obývacího pokoje. Vstupní dveře byly dokořán a přímo kolem mě prošli s nosítky. Neviděla jsem mu do tváře, ale viděla jsem jeho hlavu, tělo, pyžamo i jeho čouhající ponožky. Odešel od nás,“ poznamenala podle magazínu People Presleyová s tím, že to byl den, „kdy přestala hrát hudba a život, jak ho znala, úplně skončil.“

Presleyová si s sebou celý život nesla tíhu této ztráty. „Myslím, že nevěděla, jak ten zármutek zpracovat. Byla to pro ni velmi soukromá záležitost. Když byla opilá, často se zavřela do pokoje a poslouchala jeho hudbu a plakala,“ vzpomínala její dcera v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou.

Až do Lisiny smrti v roce 2023 ji navíc provázela hořkost a hluboká zášť vůči Elvisovým zaměstnancům, zdravotníkům i dalším lidem, kteří v osudný den byli přítomni v Gracelandu. Její domov se podle jejích slov tehdy proměnil v „samoobslužný obchod“, kde si lidé brali, co chtěli – od šperků až po památeční věci – a to ještě předtím, než byl prohlášen za mrtvého.

Presleyová, která zemřela na následky srdečního selhání v polovině ledna roku 2023, byla pohřbena vedle svého otce v Gracelandu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otce českého punku ze Tří sester drsně zavraždili opilí mladíci. Hlavu mu zašlapali do země

Tagy:
smrt hudba společnost Oprah Winfreyová celebrity Elvis Presley hodnoty Graceland Bild Lisa Marie Presleyová Riley Keoughová umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika