Zraňujeme city ostatních. Nakladatelství stáhlo knihy o Vinnetouovi kvůli rasismu

Knihy o Vinnetouovi

ARD už nebude vysílat Vinnetoua

Německé nakladatelství Ravensburger oznámilo stažení několika dětských knih na motivy příběhů o Vinnetouovi. Učinilo tak po kritice a obvinění z rasových stereotypů o původních obyvatelích Severní Ameriky a nevhodném přivlastňování jejich kultury, píší německá média.

Společnost, která je i v Česku známá také jako výrobce puzzle a deskových her, oznámila v polovině srpna stažení dvou dětských knih a dalších materiálů k filmu Der Junge Häuptling Winnetou (Mladý náčelník Vinnetou), který měl v Německu v tu dobu premiéru.

„Zaznamenali jsme mnoho negativních ohlasů na naši knihu (Mladý náčelník Vinnetou), a proto jsme se rozhodli zastavit dodávky titulů a stáhnout je z plánu,“ napsalo nakladatelství na Instagramu.

„Za kritiku vám děkujeme. Vaše zpětná vazba nám ujasnila, že těmito tituly s Vinnetouem zraňujeme city ostatních,“ napsala společně s omluvou firma.

Německá média podotýkají, že zatímco řada lidí kritizovala nevhodné nakládání s kulturou původních obyvatel Ameriky, příspěvek na Instagramu naopak vyvolal odpor opačného tábora, podle kterého se stažení knih rovná cenzuře.

Tagy: