Rasistka? Fero si vykradl byt, pracujte z domova jako on, radila nová hlavní hygienička

„Fero Lakatoš dnes vykradl svůj vlastní byt. Fero dodržuje karanténu a pracuje z domova, buď jako Fero,“ poslala po svém Facebooku v říjnu budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ta dosud pracuje jako ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice a podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla být tváří, které lidé během epidemie uvěří. Mnozí ale v komentářích její výstup na sociální síti označili za „nechutný rasismus“. Ve čtvrtek odpoledne Svrčinová svůj celý účet z Facebooku odstranila, máme ale její status zachycen na fotografii.

„Fero Lakatoš dnes vykradl svůj vlastní byt. Fero dodržuje karanténu a pracuje z domova. Buď jako Fero,“ zněl vtip, který na svém facebookovém profilu v říjnu sdílela nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

To, co zřejmě mělo být vtipem, se ovšem setkalo s tvrdou kritikou. „Nechutný rasismus, posilování předsudků, fuj,“ okomentoval příspěvek profil s názvem Miroslav Broz. Další lidé se pod příspěvkem ptali, zda bude novou hlavní rasistkou na vládě nebo jestli bude stavět koncentrační tábory. „Nebo jste jen hloupá ženská, která neví, co plácá?“ ptají se v reakcích uživatelé Facebooku.

„Vy jste slušně nechutná, vy tam dobře zapadnete. To nám na tu epidemii zbyli dost zvláštní lidi,“ znělo také v komentářích pod příspěvkem.

Účet zmizel, Svrčinová prý neví, jak se tam status dostal

V průběhu čtvrtka však náhle celý facebookový účet Svrčinové zmizel. Odstranila ho a s ním i status, který však máme zachycen na fotografii (výše).

Romská organizace Romea na Twitteru označila status za rasistický. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu Facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu Svrčinová. Odmítavě se k příspěvku na Twitteru vyjádřil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Hlavní kvalifikaci do týmu ‚Nebuďte slušnej, řekněte jméno‘ paní hygienička evidentně splňuje,“ napsal. Babišovo vyjádření zjišťujeme.

Má být novou tváří epidemie

Podle premiéra Babiše jde ale o jednu z nejlepších hygieniček v oboru. Doufá, že Svrčinová půjde do médií a bude tváří, které lidé uvěří. „Myslím, že to není pro členy vlády, aby dělali nějaké predikce epidemie, které se potom nenaplní. To už jsme měli několikrát,“ řekl ve čtvrtek premiér v ČT.

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Ve funkci by chtěla zlepšit trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem. Nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou vystřídá Svrčinová podle premiéra v polovině března. O jejím jmenování do funkce by v pátek mohla jednat vláda.

Už třetí hlavní hygienička od začátku pandemie

Sedmapadesátiletá Svrčinová vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici od loňského ledna. Je odbornicí v ochraně a podpoře veřejného zdraví, dlouhá léta se specializovala na hygienu výživy a bezpečnost potravin jako auditorka na celoevropské úrovni. O funkci hlavní hygieničky se před pěti lety ucházela ve výběrovém řízení, kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi.

Za dobu pandemie bude Svrčinová už třetí hlavní hygieničkou. Vláda loni v březnu, na samém počátku šíření choroby v České republice, odvolala tehdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Premiér uvedl, že nezvládla svoji práci a svoji pozici. Řízením úřadu byla místo Gottvaldové pověřena tehdejší ředitelka středočeské hygienické stanice Rážová, kterou vláda do funkce definitivně jmenovala v červnu.

„Jdu pracovat, jdu řešit problém. A jestli tam vydržím déle, nebo nevydržím... já už jsem v takovém věku, že se můžu chystat do důchodu,“ okomentovala svou novou pozici Svrčinová.

Tagy: