Rath za rozhovor státního zástupce s novinářem omluvu nedostane. Je to promlčeno, míní soud

Bývalý středočeský hejtman David Rath nedostane od státu omluvu za rozhovor, který o něm poskytl jeho dozorový státní zástupce. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud, podle kterého je nárok promlčený. Vyhověl tak odvolání ministerstva spravedlnosti a Rath bude muset státu zaplatit náklady soudního řízení. Obvodní soud přitom hostivickému lékaři původně omluvu přiznal.

Rozhovor, který státní zástupce Petr Jirát poskytl Lidovým novinám, vznikl v roce 2015 po prvním z nepravomocných rozsudků v Rathových kauzách zmanipulovaných zakázek Středočeského kraje. Jirát politika zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni. Řekl, že Rath lhal do médií a také že má v zahraničních firmách schované stovky milionů korun z trestné činnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Mynář neuspěl. Soud odmítl návrh na zastavení stíhání kvůli dotacím, čeká ho hlavní líčení

Rath původně zažaloval přímo Jiráta a od té doby se spor vlekl. Soudy totiž opakovaně řešily, vůči komu má vlastně nárok uplatňovat. Původní žalobu na Jiráta justice zamítla s tím, že ji Rath musí nasměrovat na Jirátova zaměstnavatele – středočeské krajské státní zastupitelství. Následně soudy pravomocně zamítly tu část žaloby, v níž se Rath domáhal po zastupitelství omluvy za výrok, že lhal do médií. Ohledně zbytku sporu pak justice Rathovi sdělila, že musí zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.

Rath k dnešnímu zasedání nedorazil. Jeho právník Adam Černý novinářům řekl, že po prostudování písemného rozsudku zváží případné dovolání k Nejvyššímu soudu. Advokát vysvětlil, že Rath nechtěl žalovat stát, ale konkrétního člověka, který se dopustil excesu. Poskytnutý rozhovor Černý označil za „lifestylový“, podle něj tedy nebyl výkonem úřadu a něčím, zač by měl odpovídat stát.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nejvyšší soud k případu dívky zneužívané otčímem: Podmínka je porušení zákona

Tagy: