Rathovi se po propuštění vrátil milionový majetek. Soud mu vydal část zajištěného jmění

Bývalý středočeský hejtman David Rath odsouzený za korupci se dostal k části majetku zajištěného policisty v květnu 2012, kdy byl někdejší politik zatčen. Soud Rathovi a jeho manželce Evě vydal víc než 1,3 milionu korun. Podle soudu tyto peníze nepocházely z trestné činnosti v případech, v nichž byl bývalý reprezentant ČSSD odsouzen k osmi rokům vězení. Napsal to web Seznam Zprávy.

„Peníze uložené v úschově nepocházely z trestné činnosti Davida Ratha, v rámci trestního řízení byly zajištěny pouze z toho důvodu, že nebylo zřejmé, kdo je jejich vlastníkem,“ uvedl podle Seznam Zpráv mluvčí Okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Informaci potvrdil také Rathův advokát Roman Jelínek. Oba shodně uvedli, že tyto peníze zajištěné při domovní prohlídce s korupční kauzou nijak nesouvisely.

Rozhodnutí o vrácení peněz soud napsal do verdiktu, na základě kterého byl Rath před třemi týdny podmíněně propuštěn z vězení. „Odsouzenému byla vydána částka ve výši 657 tisíc korun ze soudní úschovy. Stejná částka pak byla vydána i jeho manželce,“ napsal soudce Ondřej Klusák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do bitky na berlínském koupališti se zapojilo 20 výrostků. Ochranka stojí majitele miliony

V květnu 2012, kdy byl Rath zadržen a obviněn, detektivové našli v jeho domě 8,6 milionu korun a více než milion korun v eurech. To, že se vrácená částka netýkala Rathovy rozsáhlé korupční kauzy, rozhodl dříve podle Jelínka krajský i vrchní soud. „Proto je krajský soud převedl na účet Okresního soudu Praha-západ do úschovy a ten část z nich vydal manželům Rathovým a o druhé části rozhodne až podle výsledku dědického řízení,“ doplnil Jelínek. V dědickém řízení o majetek po Rathově otci se Obvodní soud pro Prahu 6 zabývá sporem mezi jeho syny Davidem a Michalem.

Rath spolupracuje s vězeňskou službou

Rath si nejprve odpykal 3,5 roku z prvního trestu, který dostal v první větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji. Soud ho podmíněně propustil v lednu 2021. Po roce se však někdejší politik musel do věznice vrátit, když mu soud loni v červnu ve druhé větvi kauzy o rok prodloužil dříve uložený sedmiletý trest. Vězení Rath opustil 16. května 2023.

Rath má podle pravomocného rozsudku soudu zaplatit 13 milionů korun. „Má zaplaceno asi 60 procent, kdy se jedná o částku kolem sedmi milionů korun,“ uvedl Klusák. Rathovi podle serveru se splácením pomáhá rodina, sám jako lékař spolupracuje s vězeňskou službou a má částečný úvazek ve své ordinaci v Hostivici. „Z uvedených pracovních poměrů by měl mít příjem od 50 do 90 tisíc korun hrubého,“ uvedl soudce.

Tagy:
peníze manželka vězení politik lékař soud korupce David Rath majetek bývalý hejtman Vězeňská služba České republiky