Reakce na střelbu na filozofické fakultě. Rakušan chce zavést registr ohrožených budov

Tisková konference po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Plány ohrožených budov mají pomoct policii

Jeden z problémů, který policisté při zásahu proti masovému vrahovi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy řešili, byla složitá orientace. V budoucnu by mohli mít situaci o něco lehčí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) totiž chce, aby vznikl registr ohrožených budov, kde by měly být i jejich plány.

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy je obrovský prostor s mnoha místnostmi, ke kterým vede spousta různých schodišť. „Důležité je říct, že abyste se dostali do patra výše, musíte jít kolem celé budovy a nalézt schodiště vzadu. Policisté byli v té budově poprvé v životě, takže nějaký čas trvalo, než se zorientovali,“ popsal ve středu na tiskové konferenci zástupce velitele pražské pohotovostní motorizované jednotky Josef Jeřábek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mohlo to dopadnout ještě mnohem hůř. Expert popsal hrůzný plán střelce na univerzitě

Aby se příště policisté vyhnuli tomu, že budou v objektech bloudit, vznikne speciální registr, v němž budou plány veřejných budov. Už při cestě k zásahu by členové pořádkových jednotek mohli vědět, co je čeká. „Jde o to, aby policie měla lepší orientaci. Registr je něco, co po takové události může vést k systémovému zlepšení,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Plány některých budov mají policisté k dispozici už nyní, jejich seznam ale z taktických důvodů nezveřejňují. Například v Praze ale znají detaily o velkých nemocnicích nebo obchodních centrech. „Máme tam plánky, seřadiště a cesty pro evakuace. Postupně se to snažíme doplňovat, ale počet budov je obrovský,“ uvedl ředitel krajského ředitelství hlavního města Prahy Petr Matějček.

Podle policejního prezidenta je v současnosti v databázi přes 800 objektů z celého Česka. Problém je ale v tom, že potenciálně ohrožené objekty musejí mít zájem o to, aby v registru byly. „Policie určitě zájem má, ale musejí chtít i ty konkrétní cíle. Jednou se to může stát v divadle, jindy na střední škole nebo v obchodním centru,“ sdělil policejní ředitel Martin Vondrášek. Detailnější plány, jak ochránit ohrožené objekty před útoky aktivních střelců, chce ministr vnitra představit v pátek.

Tagy:
Vít Rakušan krimi Praha Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Matějček Josef Jeřábek střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy