Rebelové dobyli území Ruska. Společně proti říši zla, slaví vzbouřenci ze Sibiřského praporu

Sibiřský prapor dobyl území u Belgorodu

Střety na území Ruska

Tažení rebelů vzbouřených proti Rusku slaví dílčí úspěch. Bojovníci ze Sibiřského praporu a Čečenské republiky Ičkerie vstoupili do osady Gorkivskyj, která je nedaleko Belgorodu. Podle telegramového kanálu praporu vojáci dobyli administrativní budovu ve vesnici, jež se nachází v okrese Grajvoronskij. Píše o tom agentura Unian.

„Společně proti Říši zla! Jednotky ruských osvobozeneckých sil spolu s dobrovolníky Čečenské republiky Ichkeria vstoupily do osady Horkivskyi na území Ruské federace a zmocnily se budovy místní správy,“ napsali bojovníci, o jejichž rebelii informuje Unina. Na snímku zveřejněném na sociální síti praporu jsou vidět ozbrojenci pošlapávající ruskou vlajku.

Rebelové bojující proti Putinově režimu na území Ruska rovněž informovali, že se jejich jednotkám podařilo zajmout „smečku vojáků Rudé armády“. Zároveň s tím vyzvali politické vedení belgorodské oblasti k jednáním.

Rebelové chtějí táhnout na Moskvu

Cílem legionářů má být dosažení Moskvy. Podle důstojníka ukrajinských ozbrojených sil Ihora Lapina k tomu ale potřebují zásadní věc, a to je podpora obyvatel. Dobrovolník z Legie Svobody Ruska Alexej Baranovskij podotkl, že ruský prezident reagoval na pochod povstalců velmi rychle. Podle něj Kreml zachvátila panika.

„Neuplynul ani den a Putin se již vyjádřil k našemu tažení. To je známka toho, že Kreml panikaří,“ uvedl Baranovskij pro web Unian. Dodal, že ruské úřady neví, jak se v této situaci zachovat.

Rusista Jiří Just v minulých dnech pro CNN Prima NEWS ale upozornil, že útok ruských vzbouřenců na kremelské síly se může vymstít alespoň z hlediska veřejného mínění. „Řekl bych, že to je akční dárek Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami. Jestli to má nějaký smysl, těžko soudit. Podle síly, která byla nasazena, to nevypadá, že by se legii podařilo obsadit ruské území a osvobodit ho od Putinovy nadvlády,“ sdělil.

Tagy: