Ruští rebelové znovu útočí na území Kremlu. Paradoxně tím pomáhají Putinovi, varuje Just

Útok ruských vzbouřenců z Legie Svoboda Rusku a podporovatelů opozičních sil v Belgorodské oblasti a u Kursku představuje především dárek pro prezidenta Vladimira Putina. Řekl to spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just.

Legionáři a rebelové bojující proti Putinově režimu znovu vyrazili bojovat do Belgorodské a Kurské oblasti. „Stejně jako všichni naši spoluobčané i my v Legii sníme o Rusku osvobozeném od Putinovy ​​diktatury. Ale nejen sníme, vynakládáme veškeré úsilí, abychom tyto sny uskutečnili. Centimetr po centimetru vezmeme režimu naši zemi,“ napsali členové legie na Telegramu podle Ukrinform.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinci reagují na výzvu papeže Františka k míru

Jejich úsilí se ovšem nezdá být příliš silné. Podle ruského opozičního politika žijícího v ukrajinském exilu Ilji Ponomarjova se vzbouřencům sice podařilo obsadit osadu Lozovaja Rudka, ale jde spíše jen o dílčí úspěch.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj hlásí přelom na frontě: Zastavili jsme postup Rusů, přišli o hodně letadel

Vojenský analytik a někdejší velitel Praporu Ajdar Jevhen Dykij popsal, že se může jednat o úder k narušení ruské logistiky a odlákání kremelské síly od jiných úseků fronty. „Tohle můžeme nazvat jako ‚vyrušení’ Rusů a přilákat část jejich sil zpět k hranicím místo toho, aby šli bojovat na frontu,“ komentoval pro ukrajinskou televizi Kyiv24.News analytik.

Dodal, že ruští vzbouřenci rozšiřují své operace. „Je dobře, že se oblast aktivit rozšiřuje. U Kursku se totiž doposud vůbec nepohybovali,“ pokračoval Dykij. Akce ruských rebelů jde podle něj zároveň v duchu názorů západních mocností, které podporují Ukrajinu, a sice že ukrajinské síly nesmí útočit na Rusy na jejich oficiálním území.

Ruští rebelové však do této kategorie nespadají, jak pro ukrajinský Kanál 24 zmínil představitel ukrajinské tajné služby Andrij Jusov. „Legie Svoboda Rusku, Ruský dobrovolnický sbor a Sibiřský prapor se na území Ruské federace chovají jako zcela nezávislé jednotky, jelikož jde o občany Ruské federace. Jsou prostě doma,“ řekl Jusov.

Парни работают💪

Posted by Ilya Ponomarev on Tuesday, March 12, 2024

Putinova třešnička na dortu, míní Just

Rusista Jiří Just pro CNN Prima NEWS však poznamenal, že útok ruských vzbouřenců na kremelské síly se může vymstít alespoň z hlediska veřejného mínění.

„Řekl bych, že to je akční dárek Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami. Jestli to má nějaký smysl, těžko soudit. Podle síly, která byla nasazena, to nevypadá, že by se Legii podařilo obsadit ruské území a osvobodit ho od Putinovy nadvlády,“ sdělil CNN Prima NEWS Just.

Spolupracovník redakce zároveň doplnil, že díky útoku může Putin krátce před prezidentskými volbami hrát na strunu národní jednoty. „Pro Putina je to taková třešnička před hlasováním. Opět může hovořit o agresi a ukázat se jako obránce Ruska,“ zmínil dále Just.

Tagy:
válka Vladimir Putin prezidentské volby Ukrajina Kursk Jiří Just Rusko Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast Ukrinform Ilja Vladimirovič Ponomarjov Legie Svoboda Rusku Ruský dobrovolnický sbor