Z Německa se stalo centrum her. Na rekordním Gamescomu dominovaly i dva české tituly

Gamescom 2024

20 minut z hraní Kingdom Come: Deliverance II

Největší herní veletrh v Evropě se po roce vrátil v plné parádě. Obrovské stánky Microsoftu, vydavatelů Bandai Namco, Sega či Ubisoft anebo středověká vesnička a kolbiště k české videohře Kingdom Come: Deliverance II poutaly obrovskou pozornost a přilákaly rekordní počet návštěvníků. Ti do německého Kolína nad Rýnem dorazili z mnoha různých koutů světa. Herní akce vynikala i díky zahajovací show Opening Night Live, během níž došlo k představení nového dílu populární české série Mafia, kterou sledovaly miliony diváků po celém světě. Další tuzemský titul, Kingdom Come: Deliverance II, si z Německa odvezl cenu pro nejlepší počítačovou hru.

Herní veletrh Gamescom nabírá každým rokem na síle. Od pauzy způsobené pandemií koronaviru před čtyřmi lety se neustále zvyšuje zájem o účast na této akci jak ze strany herních vývojářů a vydavatelů, tak návštěvníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překvapení: Česká kultovní hra Mafia dostane nový díl. Zamíří na Sicílii, bude mít český dabing

Událost, která každý rok v srpnu německý Kolín nad Rýnem promění ve světové centrum gamingu, zažívá zcela odlišný vývoj než tradiční veletrh E3 v USA. Ten se po koronavirové pandemii již nevrátil.

„Tento týden opět zdůraznil obrovský společenský, kulturní a technologický dopad her a důvody, proč se země po celém světě dychtivě ucházejí o to, aby se staly špičkovou destinací herního průmyslu. Hry jsou branou do budoucnosti,“ uvedl Felix Falk z Německé asociace herního průmyslu, která Gamescom organizuje ve spolupráci s výstavištěm Koelnmesse.

Pořadatelé se pochlubili, že letošního ročníku se zúčastnilo 1 462 vystavovatelů, což je rekordní počet v historii této herní události. Cestu na ni si našlo 335 tisíc návštěvníků ze 120 zemí. V pátek a v sobotu dokonce na pokladnách nezbyla jediná vstupenka, Gamescom byl zcela vyprodaný.

Veletrhu již tradičně předchází zahajovací show Opening Night Live, na níž herní studia a vydavatelé prezentují nové upoutávky na své připravované hry. Mezi ukázkami se objevil nový trailer na českou hru z období středověku Kingdom Come: Deliverance II. V samotném závěru se jako poslední ukázka objevila upoutávka na čtvrtý díl ze slavné série Mafia.

Ta potvrzuje dřívější spekulace a zavede hráče na Sicílii, kde by měli poznat příběh Dona Salieriho, než se stal obávaným mafiánským bossem v americkém městě Lost Heaven. Další informace mají vývojáři z brněnské pobočky studia Hangar 13 přinést během letošního roku.

Opening Night Live show podle vyjádření organizátorů zaznamenala přes 40 milionů zhlédnutí. „To je dvakrát více než v roce 2023,“ poznamenal moderátor večera a novinář Geoff Keighley na sociální síti X. Tuzemské tituly se díky tomu dostaly k očím mnoha hráčů po celém světě.

Výrazná česká stopa

Už před začátkem Gamescomu jsme informovali, že se do Německa chystá početná výprava domácích vývojářů. Na výstavišti jsme mohli nakouknout, jaké novinky chystají.

Zástupci Madfinger Games ukázali redakci CNN Prima NEWS, jak bude vypadat připravovaný první velký update pro taktickou střílečku Gray Zone Warfare. Ten do hry přinese střídání denního cyklu, nové vybavení (noční vidění či zbraně) a také upravenou umělou inteligenci nepřátel.

Bohemia Interactive se pochlubila s titulem Arma Reforger pro konzole PlayStation 5. Vedle toho se pod hlavičkou sesterského Bohemia Interactive Inkubátoru představily dvě zcela nové hry: akční plošinovka Brute Horse od česko-srbského studia Place of Departure a dobrodružná hra se survival prvky SkyVerse od polského Enjoy Studio.

Do Česka putuje i ocenění pro nejlepší PC hru. Tu si odneslo středověké RPG Kingdom Come: Deliverance II, jež uspělo v konkurenci masivního titulu pro více hráčů Dune: Awakening, simulátoru života mravenců Empire of the Ants, budovatelské strategie Frostpunk 2 nebo akční adventury The Alters.

VIDEO: Hráli jsme Kingdom Come: Deliverance II. Poslechněte si naše dojmy

Tagy: