Chceme zabít co nejvíc Rusů. Je to naše země, řekli vojáci u Bachmutu reportérovi CNN

Ukrajinská armáda během posledních dní provedla několik úspěšných protiútoků u Bachmutu. Vojáci jsou odhodláni dobýt všechna ztracená území zpět. Je to naše země, vysvětlil jeden z obránců reportérovi CNN Nicu Robertsonovi.

V prostředí stromů zničeném granáty se ukrajinští vojáci snaží dostat reportéra CNN Nica Robertsona ke klíčovým pozicím, na kterých bojují o Bachmut. „Pojďte za mnou. Ve vzdálenost pět metrů,“ vyzývá jeden z vojáků novináře. Ruské linie jsou vzdálené jen asi 900 metrů. „Půda tu už vysychá. Když byla předtím mokrá, jen těžko by se přes ni dostávala obrněná vozidla. Bitevní pole se mění. Teď nastupuje léto a to je pro protiofenzívu důležité,“ líčí své poznatky Robertson.

Když se blíží k cíli, všichni svou chůzi zrychlují, protože oblast je pod palbou. „Je zde málo úkrytů před ostřelováním,“ říká Robertson. „Kdyby neprobíhala válka, šlo by o hezkou procházku,“ dodává.

Západní spojenci Ukrajiny jsou přesvědčeni, že nastávají přípravné operace před velkou protiofenzivou. Velitelé u Bachmutu ale zatím nechtějí prozradit, zda je jejich působení zde již součástí mise.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin by měl držet hubu, hlásá veřejně, přesto nesedí ve vězení. Kdo je „Frankenstein“ Girkin?

Zisky v okolí Bachmutu jsou pro ukrajinské jednotky obrovskou morální vzpruhou. Podle tamního  zdravotníka, který se představil jako Honza, je dobývání dalších území úžasný pocit. „Moc se mi to líbí. Vlastně to miluju, protože jsem tu s kluky, kteří jsou moje rodina,“ sdělil. „Všichni si chceme vzít naše území zpátky a zabít maximum Rusů, které můžeme,“ pronesl pro CNN.

Zároveň si prý uvědomuje, že boj bude ještě těžký. „Jsme na to ale připraveni. Je to naše země,“ dodal Honza.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Nic Robertson zdravotnický pracovník Bachmut