Putin by měl držet hubu, hlásá veřejně, přesto nesedí ve vězení. Kdo je „Frankenstein“ Girkin?

Po deseti letech války si Vladimir Vladimirovič konečně všiml, že proti Rusku je vedena válka. Takovou reakci na Putinův projev při vojenské přehlídce na Rudém náměstí napsal Igor Strelkov, vlastním jménem Girkin, na sociální síti VK. Někdejší vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny však kritikou Kremlu nešetřil ani v minulosti.

Reakce na projev je ještě mírnější kritikou ruského prezidenta, která od Girkina zaznívá. Koncem letošního března například doporučil Putinovi „držet hubu“, aby se za něho Rusové nemuseli stydět. Reagoval tím na skutečnost, že ruská armáda k bombardování Ukrajiny nepoužívá moderní hypersonické rakety Kinžal.

Girkin od roku 2014, kdy vedl povstání proti nové ukrajinské vládě ve východoukrajinském městě Slavjansk, do současného dne prošel neuvěřitelnou změnou. Od populárního velitele, ministra obrany Doněcku, do zapšklého vyděděnce, který zpoza monitoru nevybíravě kritizuje ruskou armádu a Kreml.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úspěch Ukrajinců u Bachmutu, Rusům utnuli plány. Expert mluví o psychologickém zlomu

„Girkin je ubohý. Je to Frankenstein sešitý ze závisti, žluče, nenávisti a patologických pochyb. Proto je odsouzen k selhání,“ řekl nekompromisně pro CNN Prima NEWS Vladislav Šurygin, známý ruský vojenský expert a člen ultrakonzervativního Iziborského klubu. Šurygin uvedl, že dobře zná Girkinův životopis. Podle jeho slov neuznaného velitele v roce 2014 vyslal na Krym pravoslavný oligarcha Konstantin Malofejev, u kterého Girkin po svém propuštění z tajné služby FSB pracoval jako šéf ochranky.

Malofejev je znám tím, že se jeho podřízení, podobně jako zmíněný Girkin, účastnili anexe Krymu a války na Donbasu. Měl také financovat pokus o státní převrat v Černé Hoře či se v minulosti pokoušel podněcovat k protivládním protestům v některých evropských zemích. Jeho tuzemské politické ambice však Kreml nepodpořil.

Hvězda se vznesla a zapadla

Ruský vojenský expert říká, že se Girkin výrazně nepodílel na obsazení ukrajinského poloostrova Krym v březnu 2014. Naopak, jak zkraje roku uvedl jeho spolubojovník z Donbasu, někdejší prominentní polní velitel Igor Bezler, Girkinovi lidé mají mít na svědomí dva životy lidí v krymském Simferopolu.

„Když se z Krymu přesunul na východ Ukrajiny, jeho hvězda se na čtyři měsíce vznesla na samý vrchol a potom stejně rychle zapadla. V afektivním záchvatu, ve kterém obviňoval všechny ze zrady, byl po opuštění Slavjansku odvezen do Moskvy, aby mu bylo znemožněno přenechat Ukrajincům Doněck, jak plánoval,“ říká Šurygin.

Právě kvůli útěku z poloobklíčeného Slavjansku v červenci 2014 nemohou současní, ale ani bývalí, proruští vzbouřenci Donbasu přijít Girkinovi na jméno. Bezler tvrdí, že pokud by Girkin vydržel obléhání Slavjansku „tehdy slabou ukrajinskou armádou“, nyní by ruské síly nemusely s velkými ztrátami těžce dobývat sousední Bachmut.

„Girkin je na Ukrajině vnímán jako válečný zločinec, a také jako kohoutek, jehož stisknutím začala válka na Donbasu. Kromě toho, osobně se přihlásil i k takzvané zvláštní operaci – k nezákonné anexi Krymu, v rámci níž se podílel v březnu 2014 na přinucení poslanců krymského parlamentu k hlasování o vyhlášení takzvaného referenda o připojení poloostrova k Rusku. Girkin je ale pro prosté Ukrajince především válečný zločinec, na jehož rukou je krev desítek, možná už stovek tisíc Ukrajinců,“ říká pro CNN Prima NEWS Maxim Jali, profesor katedry mezinárodních vztahů kyjevské Národní letecké univerzity.

Girkinovy útoky na Prigožina

Podle ukrajinského politologa Girkin navzdory své kritice Kremlu a průběhu války dál zůstává vlivovým agentem ruské tajné služby FSB. „Bez souhlasu s lidmi nahoře by už dávno seděl ve vězení za takzvanou diskreditaci ruské armády. Na Ukrajině to moc dobře vědí,“ podotýká Jali.

Také Šurygin pro CNN Prima NEWS potvrdil, že je víc než pravděpodobné, že Girkina chrání před tvrdým postihem jeho bývalí kolegové z FSB. Z kraje letošního roku se Girkin pustil na tenký led: jal se kritizovat Jevgenije Prigožina, šéfa nechvalně známé žoldácké armády Vagnerova skupina.

ČTĚTE TAKÉ: Putin nemá dost novičoku k likvidaci kritiků. Ruská novinářka předpověděla jeho poslední den

„Prigožinova prohlášení svědčí o tom, že se člověk s jeho minulostí kriminálníka a slouhy nesmí objevovat v ruském veřejném prostoru,“ nechal se slyšet Girkin. Narážel tím na kriminální Prigožinovu minulost. Nynější pán obkovaných ozbrojenců byl v roce 1981 odsouzen jako recidivista na 13 let vězení za loupež, krádež, podvod a svádění nezletilého k trestné činnosti. Mezi ruskou elitu se pak Prigožin dostal jako majitel luxusní petrohradské restaurace, kterou tehdejší úředník petrohradské radnice Vladimir Putin v 90. letech rád navštěvoval.

Prigožin si ve svém veřejném vystupování skutečně servítky nebere a jeho přístup je, kulantně řečeno, kontroverzní. Aby si vymohl od ruského ministerstva obrany munici, nechává se natáčet na pozadí kupy mrtvol svých žoldáků. Ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova vulgárně osočuje. Kremelské úředníky obviňuje ze zrady. A velmi emotivně hodnotí situaci na ukrajinské frontě.

„Vraždí naše vojáky. A šťastný dědeček si myslí, že mu je dobře. Ale co bude dál se zemí? Co bude s našimi dětmi a vnuky? Co bude s Ruskem? Jak vyhrajeme válku? Jak vyhrajeme tuhle válku, pokud se ukáže, a to jen spekuluji, že ten dědeček je totální blbec?“ nechal se nedávno slyšet Prigožin.

Jeho slova vyvolala v Rusku pozdvižení. Dědeček je totiž v zemi neformální přezdívka pro Vladimira Putina. Jak později však Prigožin vysvětlil, údajně měl na mysli šéfa generálního štábu Gerasimova.

Prigožin se v Rusku těší popularitě, zejména u nižších vrstev obyvatel. Jeho apel na instantní spravedlnost, nekompromisní kritika neschopnosti státních úředníků a mediální image starostlivého velitele, to vše tlumočené prostou až sprostou mluvou na Rusy působí. Stal se z něj nejvýznamnější představitel ruského populismus a anti-elitářství. Navíc, s vlastní ozbrojenou silou, která mu, paradoxně z našeho pohledu, vytváří renomé zdatného válečníka.

Experti se shodují v tom, že výpady Girkina proti Prigožinovi mohou mít dva motivy. Zneuznaný vojevůdce žárlí na popularitu, které se Prigožin v Rusku těší. Anebo Girkin, což nelze kvůli jeho vazbám na ruskou tajnou službu FSB vyloučit, dostal za úkol od Prigožinových odpůrců v bezpečnostních orgánech narušit jeho aureolu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina kritika věznice Rudé náměstí projev Rusko minulost Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Slovjansk Jevgenij Prigožin Igor Strelkov