Reportér popsal detaily kauzy kokainu ve Sněmovně. Co řekl o klepání kartou?

Poslanecká sněmovna

Reportér Vojtěch Blažek popsal detaily kauzy kokain ve Sněmovně

Ve Sněmovně se našel papírek, ve kterém byl zabalený kokain. Ochranka jej zabavila a testy potvrdily stopové množství drogy. Kauzu po roce a půl odhalil reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS popsal její detaily a zmínil i „klepání kartou“, které ochranku zburcovalo ke kontrole záchodů.

Na tom, že se kauza odhalila až po roce a půl, není podle reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka nic divného. „Je běžné, že některé události vyplouvají na povrch až po nějaké době. V tom časovém odstupu bych nehledal nějakou temnou stránku,“ sdělil novinář ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že se na to ale nepřišlo i díky tomu, že vedení ochranné služby neinformovalo Poslaneckou sněmovnu o tom, že se takový incident stal. „Je potřeba se ptát vedení ochranné služby, proč o tom neinformovalo,“ podotkl.

K TÉMATU: Za kokain ve Sněmovně postih nehrozí, říká právník. Proč policie neinformovala Pekarovou?

Blažek ve svém článku zmiňuje, že ochranka byla ve střehu kvůli podivným zvukům, které si po nálezu bílého prášku a jeho otestování vyložila jako obvyklé „porcování“ kokainu platební kartou.

„Slyšet byly nějaké zvuky, klepání. Podle nich, jak si to domýšleli, to mohl být právě tento zvuk. Nemám důvod svým zdrojům nevěřit, navíc ochranná služba potvrdila, že se tento incident stal. Jestli to klepání bylo způsobené něčím jiným, nebo ‚porcováním‘ kokainu až takovým filmovým způsobem jako pomocí platební karty, tak to možná ví vedení ochranné služby, kterému to policista, který sepisoval záznam, všechno popsal,“ řekl Blažek.

Podotkl, že ve čtvrtek se sešel kancléř Sněmovny Martin Plíšek se ředitelem ochranné služby Jiřím Komorousem. „Z tiskové zprávy, kterou vedení Sněmovny vydalo, jsem pochopil, že Plíšek vyjádřil velkou nespokojenost s tím, že se to vedení Sněmovny nedozvědělo,“ sdělil Blažek. Dodal, že se snažili zjistit i to, proč ochranné službě nepřišlo zvláštní, že se po Sněmovně mohou pohybovat lidé pod vlivem drog.

„Mohou třeba způsobit nějaký incident a čistě teoreticky i zaútočit na poslance. Ochranná služba má těmto rizikům předcházet. Nemuseli to být ale zrovna poslanci, kdo tam šňupal. Sněmovna má spoustu zaměstnanců a na kartičku hosta tam denně přichází desítky i stovky lidí,“ řekl reportér.

Podle něj je ve veřejném zájmu vysvětlit, jakým způsobem ochranná služba postupovala. „Máme to zahaleno tajemstvím. Oni říkají, že si vyžádali záznamy z kamer a ty neukázaly nic podezřelého. Respektive, že frekvence v chodu je tak veliká, že nebylo možné zjistit, kdo tam mohl být,“ dodal Blažek.

Tagy:
kokain poslanecká sněmovna Seznam Zprávy Poslanecká sněmovna ČR Martin Plíšek Jiří Komorous