Za kokain ve Sněmovně postih nehrozí, říká právník. Proč policie neinformovala Pekarovou?

Kokain (Ilustrační foto)

Kokain ve Sněmovně: Co na to říká právník?

Ve Sněmovně se nejspíš užívaly drogy. Na jednom z pánských záchodů ochranná služba našla papírek se stopami bílého prášku. Následný test pak prokázal, že šlo o kokain. Podle informací serveru Seznam Zprávy se to odehrálo před rokem a půl během jednoho z dlouhých jednání. Podle právníka Jana Černého sice za takový nález nemůže být nikdo postižen, přesto říká, že se policie kokainem ve Sněmovně měla zabývat důkladněji.

Papírek s bílým práškem neboli „psaníčko“ našli ve Sněmovně policisté z ochranné služby na pánské toaletě, informují Seznam Zprávy. Mělo k tomu dojít loni, během jednoho z nočních jednání.

ČTĚTE TAKÉ: Dal si pervitin, pak vezl dvě batolata. Strážníky v Praze upozornila na řidiče maličkost

„Zajistil se pouze papírek. Následně se stěrem zjistilo, že se mohlo jednat o kokain,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí Ochranné služby Policie ČR Tomáš Procházka. To potvrdila následná expertíza. Policisté následně prohledali další místnosti, žádné další stopy drog však prý už nenašli.

„Následně byl sepsán úřední záznam o celé události. Vedení dále s kolegy projednávalo vyhodnocení kamerového záznamu, kde jsme neodhalili případnou totožnost osoby, která by ten papírek na místo přinesla,“ dodal Procházka. Tím věc pro policisty skončila. Nikdo nebyl o události informován, nic se dál neřešilo.

Vzhledem k tomu, že se tam v podstatě nenašla žádná droga, šlo jenom o obal, tak nikomu nic nehrozí,“ řekl právník Jan Černý.

Papírek měl být nalezen na toaletách v místě, kam se dostanou všichni poslanci nebo zaměstnanci vybavení příslušnou vstupní kartou. Zarážející je, že policie o nálezu neinformovala ani vedení Poslanecké sněmovny. „Vedení Sněmovny informujeme o všem, co se týká oblasti bezpečnosti, avšak tam nikdo ohrožen nebyl. Jelikož jsme neurčili žádného pachatele, byla věc odložena,“ řekl Procházka.

Podle již zmíněného právníka Černého nebyly porušeny „žádné právní ani vnitřní předpisy“, je však podle něj třeba rozlišovat místa nálezu. „Pokud něco takového najdu v parku nebo na diskotéce, tak si s tím asi nikdo nebude dělat hlavu, ale nález na půdě Poslanecké sněmovny by si myslím zasloužil, aby byl informován nějaký specializovaný útvar policie a rozhodně by bylo vhodné informovat vedení Sněmovny,“ dodal Černý.

Ochranná služba má ve čtvrtek jednat s vedením Sněmovny o postupu při dalších možných podobných událostech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drogy ve Sněmovně jsou nepřijatelné, říká Vaňková Hrnčíře zarazil postup ochranky

Tagy:
drogy toaleta kokain poslanci Poslanecká sněmovna ČR Útvar pro ochranu ústavních činitelů