Kokainové skandály v zahraničí: Drogu našli v europarlamentu i na toaletách britských poslanců

Ilustrační foto.

Kokainové skandály v zahraničí

Kokainová stopa nevede jen do naší Sněmovny, skandály zažilo mnoho dalších zemí: Ať už jde o Velkou Británii, Německo či Švédsko. Případně můžeme připomenout i Slovensko, byť tam prý tenkrát nešlo o drogy, ale o obyčejné párátko.

Je rok 2021 a tehdejší britský premiér Boris Johnson právě oznamuje novou strategii boje proti drogám. „Je to opravdu dlouho, co jste slyšeli vládu říkat, že drogy jsou špatné pro společnost, špatné pro děti vyrůstající v této zemi. A myslím, že je to něco, co musíme řešit,“ řekl Johnson.

ČTĚTE TAKÉ: Kokain mezi mraženými olihněmi: Řecká policie našla na peruánské lodi stovky kilogramů drog

Záhy se ale ukázalo, že politici z ostrovního království by si měli nejprve zamést před vlastním prahem – tedy spíše na toaletách uvnitř vlastního parlamentu. Stopy kokainu se našly na jedenácti z dvanácti testovaných záchodů.

„V tamních budovách pracuje několik tisíc lidí, kteří představují průřez společnosti. Překvapilo by mě, kdyby mezi nimi nebyli občasní uživatelé,“ poznamenal tehdy ke skandálu náměstek ministerstva vnitra.

Mnohé další instituce na starém kontinentě na tom nejsou o mnoho lépe. Například v německém parlamentu se našly v roce 2000 zbytky drog.

Po testování v Evropském parlamentu se o pět let později objevil kokain v téměř každém sebraném vzorku a nejnovější podobný případ hlásí Švédsko. Tam se letos stopy kokainu našly na toaletách hned čtyř ze sedmi parlamentních stran.

Můžeme rovněž připomenout podezřelý pytlíček, který roku 2018 vypadl z kapsy tehdejšímu slovenskému premiérovi (současnému prezidentovi, pozn. red.) Peterovi Pellegrinimu přímo na tiskové konferenci. Na způsobené pozdvižení reagoval politik videem, v němž tvrdil, že v pytlíku bylo jen párátko. „Toto je skutečně párátko, které můžete sehnat v jakékoliv restauraci,“ vysvětloval.

Ke konzumaci drog se naopak ještě před svou prezidentskou kandidaturou přiznala tehdy vycházející hvězda Demokratické strany a budoucí americký prezident Barack Obama. Kromě marihuany nevyloučil, že se v jeho rukou mohlo objevit i malé množství kokainu. Také Obamův předchůdce Bill Clinton připustil, že kouřil marihuanu, tvrdil však, že ji „nešlukoval“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na toaletách ve Sněmovně se našel kokain, píší média. Pekarová žádá prošetření

Tagy: